Danas se obeležava 107. godišnjica Cerske bitke

BEOGRAD –

U Tekerišu kod Loznice danas će biti obeležena 107. godišnjica Cerske bitke, jedne od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Državnu ceremoniju u okviru spomen kompleksa „Cerska bitka“ predvodiće ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Pored ministarke, vence će položiti i odati počast predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Mačvanskog okruga, Loznice, Šapca, Bjeljine, Krupnja, ambasada, kao i predstavnici brojnih udruženja i građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

tekeris,, cerska, bitka

Izvor: RTV

Cerska bitka odigrala se tokom avgusta 1914. godine, a nakon što su izvojevali pobedu srpski vojnici predvođeni generalom Stepom Stepanovićem pokazali su neverovatnu hrabrost i patriotizam koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije sve do naših dana.

U toku desetodnevne bitke srpska vojska izgubila je 3.000 boraca, dok je 15.000 ranjeno, ali su austrougarski gubici bili znatno veći – 8.000 mrtvih vojnika, 30.000 ranjenih i 4.500 zarobljenih.

Srpska pobeda nad brojno nadmoćnijim neprijateljem je označila prvu pobedu saveznika u Prvom svetskom ratu.

Organizator državne ceremonije je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*