Danas u Briselu šefovi država i vlada EU i zemalja Zapadnog Balkana – Vučić, Rama i Kovačevski usaglasili principe pre puta

(AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
BRISEL –

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je jutros na Samit EU – Zapadni Balkan u Briselu.

Sastanak lidera EU i šest partnera sa ZB počinje, prema planu, u 9.30 sati u Evropskom savetu, a Srbiju će predstavljati predsednik Vučić.

U zgradu Evropskog saveta stigli su prethodno i predsednik Francuske Emanuel Makron premijeri Albanije Ediji Rama, član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani…

Lideri zemalja Evropske unije sastaće se danas na dvodnevnom samitu u Briselu, kome će prethoditi sastanak šefova država i vlada EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Sastanak lidera EU i šest partnera sa Zapadnog Balkna počinje u 9.30 sati u zgradi Evropskog saveta.

Iz EU su najavili da očekuju razmenu mišljenja sa zapadnobalkanskim partnerima o mogućnostima za jačanje procesa pristupanja odnosno ubrzanje integracija regiona u Uniju.

U Nacrtu zaključaka, koje bi lideri EU trebalo da usvoje sutra o Zapadnom Balkanu, ponavlja se podrška „perspektivi EU članstva za zemlje regiona“, poziva na nastavak reformi kao i na rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja, uključujući i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Za sada, niti jedna konkretna odluka o novim koracima zemalja Zapadnog Balkana u procesu evrointegracije nije predviđena da bude usvojena na sutrašnjem samitu.

Predsednik Vučić sinoć iz tehničkih razloga nije bio u mogućnosti da se uživo obrati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će danas biti naporan dan u Briselu, i da će se boriti za Srbiju.

Predsednik sinoć iz tehničkih razloga nije bio u mogućnosti da se uživo obrati na svom zvaničnom Instagram profilu, ali je najavio da će o gorućim temama, govoriti danas.

„Izvinjavam se svima, verovali ili ne, prvi put mi ne radi ni telefon, ne funkcioniše ni mikrofon, tako da ću o gorućim temama za građane Srbije, govoriti sutra.

Čeka nas naporan dan, a jedino što obećavam ljudima u Srbiji je da ćemo se boriti za našu zemlju. Predaja nije opcija!“, poručio je Vučić na instagramu.

Nakon sastanka EU Zapadni Balkan, oko podneva, planirano je obraćanje predsednika Evropskog saveta, Šarla Mišela i predsednice Evropske komisije, Ursule fon der Lajen, a zatim i zajednička konferencija za medije predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera Albanije i Severne Makedonije, Edija Rame i Dimitra Kovačevskog.

U popodnevnim satima, od 15 časova lideri EU 27 će početi svoj redovni junski samit čiji će prvi dan biti posvećen situaciji u Ukrajini, kandidaturama Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u Uniji, i raspravi o predlogu francuskog predsednika Emanuela Makrona o formiranju Evropske političke zajednice koja bi, kako je zamišljeno, okupila zemlje evropskog kontinenta oko koordinacije po pitanjima od zajedničkog interesa kao što su spoljna politika, energetika, migracije i drugo.

Očekuje se da tokom večere lideri EU u Briselu podrže predlog Evropske komisije da se Ukrajini i Moldaviji da status zemalja kandidata i da Gruzija dobije „zeleno svetlo“ za kandidaturu po ispunjavanju dodatnih uslova.

Drugi dan samita EU tradicionalno je posvećen evrozoni, jačanju bankarske unije i zajedničkog tržišta kapitala, a liderima će se na prepodnevnom sastanku u Briselu priključiti i predsednici Evropske centralne banke i Evrogrupe.

Samit lidera EU 27 završiće se sutra u ranim popodnevnim satima zajedničkom konferencijom za medije predsednika Evropskog saveta, Evropske komisije i Francuske, kao zemlje koja završava šetomesečno rotirajuće predsedavanje Unijom.

Vučić, Rama i Kovačevski doneli odluku o zajedničkom odlasku na samit

Nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri tri zemlje Otvorenog Balkana doneli su odluku o zajedničkom odlasku na samit EU-Zapadni Balkan koji se održava u Briselu, saopštila je služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

rama,, vucic,, kovacevski

Izvor: EPA (GEORGI LICOVSKI)

Navodi se da su u jučerašnjem razgovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Albanije Edija Rame i predsednika Vlade Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, usaglašeni i principi koji će predstavljati glavnu okosnicu razgovora sa brojnim zvaničnicima Evropske unije.

„Imajući u vidu da Republika Srbija, Republika Albanija i Republika Severna Makedonija dosledno zastupaju interese svojih građana i celog regiona Zapadnog Balkana na svim relevantnim međunarodnim forumima, odluka o učešću i zajedničkom pristupu na samitu u Briselu predstavlja još jedan korak u borbi za napredak naših zemalja, ali i jasan signal da i pored brojnih prepreka, nastavljamo da dajemo konstruktivan doprinos na putu ka evrointegracijama“, navodi se u saopštenju.

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*