Danska otvara škole, pozorišta, sportske objekte; U Španiji počele da deluju mere i vakcinacija

KOPENHAGEN –

Danska će ove sedmice potpuno otvariti osnovne škole i dozvoliti niz aktivnosti u zatvorenom, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja te zemlje.

Biće otvorena pozorišta, koncertne dvorane, bioskopi, zatvoreni sportski objekti i teretane, a na pojedinim mestima biće ograničen broj posetilaca, prenosi Rojters.

danska, policija

EPA-EFE/PHILIP DAVALI

Ulaz u otvorene objekte zavisiće od pokazivanja „korona-pasoša“, koji dokazuje da je osoba vakcinisana protiv korona virusa, da ga je prebolela ili da ima negativan test ne strariji od 72 sata.

Ublažene mere stupaju na snagu 6. maja.

Lajen: Četvrtina Evropljana dobila prvu dozu vakcine

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da je u EU do sada dato 150 miliona doza vakcina protiv kovid-19.

”Vakcinacija širom Evrope se ubrzava. Četvrtina svih Evropljana je dobila prvu dozu”, poručila je Fon der Lajenova na svom Tviter nalogu.

Predsednica EK naglašava da EU ima ”dovoljno vakcina” kako bi u julu došla do 70 procenta vakcinisane odrasle populacije.

Mere i vakcinacija počele da deluju u Španiji

Stroge epidemiološke mere i vakcinacija počele su da daju rezultate u Španiji, jednoj od pet zemalja koje su bile najpogođenije pandemijom korona virusa u Evropi.

Mesečni broj umrlih u aprilu pao je na najniži nivo od prošlog leta.

Tokom aprila, registrovano je manje od 3.000 preminulih zbog kovida 19, što je najmanji broj u poslednjih šest meseci, i to, prema ocenama lekarima, daje nadu da se krenulo održivim putem pobede nad koronom.

Ministarstvo zdravlja Španije saopštilo je da je prošlog meseca preminulo 2.757 osoba, uz ocenu da je taj manji broj rezultat poštovanja epidemioloških mera, ali i vakcinacije.

Dnevni broj umrlih gotovo se prepolovio – sa oko 200 u martu na 90 u aprilu. U Španiji je do sada sprovedeno oko osam miliona vakcinacija.

Vakcinacija se polako ubrzava, i svake nedelje se beleži dva miliona vakcinacija, dvostruko više nego pre mesec dana.

„Širenje virusa ostaje na visokom nivou, ali najveći broj rizičnih grupa je zaštićen vakcinom“, rekao je Hoze Luiz Alfonzo, profesor preventivne medicije i javnog dzravlja Univerziteta u Valensiji.

On je ukazao da se primećuje i manji broj hospitalizacije starijih građana, koji ako obole, imaju blaži oblik.

I Elena Vanesa Martinez predsednica Društva epidemiologa Španije kazala je da se zemlja nalazi na dobrom putu.

Rekla je da se ne usuđuje da kaže da se borba bliži kraju, jer se pandemija, uvek kada se građani počnu osećati bezbedno, pojačala.

Eksperti ističu da je još dug put do pobede nad pandemijom, jer je potrebna imunizacija od 70 odsto stanovništva za sticanje iminuteta krda, a prema aktuelnoj brzini vakcinacije to bi se postiglo tek krajem leta.

Inače u Madridu se striktno poštuju epidemiološke mere.

Građani na ulicama nose maske, i gotovo je nemoguće videti bilo koga bez zaštitne maske.

Na mestima na kojima postoji veća frekvencija ljudi, postavljena su digitalna upozorenja na poštovanje distance i obaveze nošenja maske i na otvorenom.

Grad je, i pored tihe mera, veoma živ, pun ljudi na ulicama i u kafićima.

Takođe, živo je i u prodavnicama, koje rade gotovo neometano, uz poštovanje epidemioloških mera, kao što je broj kupaca koji može da se nađe u jednom trenutku u objektu.

U kafićima građani za stolom ne nose maske, ali čim ustanu od svog stola odmah je stavljaju.

Osoblje ugostiteljskih objekata, pak, maske nosi sve vreme, kao što to čine i prodavci u prodavnicama.

Epidemiološke mere, kako se vidi iz primera Madrida, ne utiču na život u jednom gradu, a upravo zahvaljujući njima, ako je suditi po brojkama, posebno preminulih koje su Madridu gotovo prepolovljene, vide se i rezultati.

Inače, danas se u Madridu održavaju lokalni izbori, uz poštovanje strogih epidemioloških mera.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*