Dečak srpske nacionalnosti napadnut u centru Kosovske Kamenice

Dvanaestogodišnji dečak srpske nacionalnosti M. S. napadnut je oko 14 sati u centru Kosovske Kamenice, saopštila je Kancelarija za KiM.

Dečaka je, bez ikakvog povoda, napala grupa starijih Albanaca i nanela mu povrede po licu, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je dečak, učenik petog razreda Osnovne škole „Desanka Maksimović“, primljen u bolnicu u Kosovskoj Kamenici, kao i da je osim fizičkih povreda pretrpeo ogroman stres.

„Prema rečima njegovog oca, sa kojim sam razgovarao, dečak je išao u prodavnicu što čini svakoga dana, međutim po povratku ga je napala grupa huligana i vređala ga na albanskom jeziku. Kancelarija za KiM pružiće svu raspoloživu pomoć porodici povređenog dečaka i obezbediti najbolju moguću negu“, ističe u saopštenju direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković naglašava da je dečak „napadnut samo zato što nosi srpsko ime i prezime i govori srpskim jezikom“, da je on „žrtva obesti ekstremista koji gaje otvorenu mržnju prema svemu srpskom i žele etnički čisto Kosovo i Metohiju“, kao i da „za takvo ponašanje dobijaju otvorenu podršku Prištine koja politikom nekažnjavanja idu na ruku izgrednicima“.

„Njegove povrede i stres koji je doživeo sramota su pre svega međunarodne zajednice za koju ne postoje srpske suze i muka koju naši sunarodnici svakoga dana doživljavaju deklarišu se kao uzgredni incidenti. Neka pitaju M. S. ili njegove drugare i roditelje kako se posle ovog napada osećaju?“, dodaje se u saopštenju.

Petković navodi da „nažalost, antisrpsko raspoloženje i uzavrela retorika koju svakoga dana slušamo iz Prištine generiše i stimuliše ovakve napade prema Srbima“.

„Zbog toga još jednom tražimo i ovim putem, a zatražićemo i zvanično da se poveća bezbednost u srpskim sredinama na prostoru Kosova i Metohije, a da međunarodne organizacije na KiM izvrše snažan pritisak na vlasti u Prištini da prekinu sa politikom nekažnjavanja i najoštrije sankcionišu počinioce“, zaključuje direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*