Delegacija kineske Provincije Ćinghaj u poseti Novom Sadu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno sa svojim saradnicima, primio je u Gradskoj kući delegaciju kineske Provincije Ćinghaj, na čelu sa zamenikom guvernera Narodne vlade te provincije Jang Fengčunom. Pored gradonačelnika delegaciju Grada Novog Sada činili su član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević, član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin kao i direktor Turističke organizacije Novog Sada Branislav Knežević.

Na početku sastanka gradonačelnik Vučević poželeo je dobrodošlicu gostima i upoznao ih sa potencijalima Novog Sada.

„Velika nam je čast što ste posetili Novi Sad kako bismo razmenili iskustva i razmotrili mogućnosti za uspostavljanje saradnje. Novi Sad je drugi grad po veličini u našoj zemlji, a u Pokrajini Vojvodini je politički, privredni i univerzitetski centar. Grad Novi Sad ima snažan potencijal za ulaganje, a nosioci smo dve velike titule Evropska prestonica kulture 2021, i Omladinska prestonica Evrope 2019, što nas pozicionira kao centar kulturnih dešavanja. Takođe, imamo bogatu i sadržajnu međunarodnu saradnju, gradove prijatelje na tri kontinenta, a između ostalog, kineski grad Čang Čun je i grad pobratim Novog Sada“ – rekao je gradonačelnik Vučević i naglasio da broj turista iz Kine koji posećuje Novi Sad, raste iz godine u godinu.

On je takođe istakao da Novi Sad ima razvijenu ekonomiju, energetsku industriju, poljoprivredu i turizam. Gradonačelnik je pozvao kinesku delegaciju da budu gosti Međunarodnog poljoprivrednog sajma, jer je, kako je rekao, to pravo mesto za sticanje dobrih privrednih kontakata i razmenu iskustava.

Dve delegacije su izrazile zadovoljstvo današnjim susretom, naglašavajući da očekuju da će se buduća saradnja razvijati, u obostranom interesu, posebno u oblasti poljoprivrede, turizma i sporta.

Gosti iz Kine pokazali su zainteresovanost za novosadsku poljoprivredu, ali i za saradnju u oblasti turizma i sporta. Takođe, oni su se raspitivali o pogodnostima koje država i Grad pružaju zainteresovanim investitorima.

Konstatovano je da je cilj produbljivanje prijateljstva kroz formalizovanje odnosa, a sve to na temelju dobrih odnosa Republike Srbije i NR Kine.

Gradonačelnik Miloš Vučević izrazio je uverenje da će gosti iz Novog Sada poneti samo lepe utiske, a Jang Fengčun je pozvao predstavnike Grada Novog Sada u uzvratnu posetu toj provinciji u NR Kini.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*