Delegacije Srbije i BiH izvršile su tehnički prijem mosta „Bratoljub“

Delegacije Srbije i BiH izvršile su tehnički prijem mosta „Bratoljub“ zbog nepostojanja sporazuma o graničnim prelazima još dugo će se čekati da bude u funkciji.

„Ostalo je još da se izda upotrebna dozvola, ali i sa njom most (koji preko reke Drine spaja Bratunac i Ljuboviju), ne može biti pušten u saobraćaj jer još nema graničnog prelaza“, rekla je Nataša Kostić, pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS.

Kaže da će sledeće nedelje JP „Putevi RS“ zajedno s opštinom početi da radi na pristupnim putevima, ali da će verovatno posle zemljanih radova stati jer, kako ističe, besmisleno je postavljati asfalt pa onda puštati građevinske mašine da ga unište kad bude pravljen granični prelaz.


Suština je u tome da bez izgrađenog graničnog prelaza most neće biti u funkciji, ali tek tu nastaju problemi jer još nema sporazuma o graničnim prelazima između BiH i Srbije.

Taj sporazum preduslov je za potpisivanje sporazuma o gradnji zajedničkog graničnog prelaza koji je već usaglašen i koji se nalazi u Savetu ministara BiH, ali se o njemu ne odlučuje jer nisu stvoreni uslovi. Problem je u tome što su oba ova sporazuma međunarodna, tako da je neophodna procedura ratifikacije koja u BiH može da traje mesecima, a neretko i duže od godinu dana.

„Mi smo spremni da odmah sutra počnemo da radimo na tome. Lično sam nekoliko puta molio Nebojšu Stefanovića, ministra MUP-a Srbije, ali se oni ne oglašavaju. Ne znam zbog čega, ali videćemo. Sada je počela priča o granici pa verovatno će se i ta priča otvoriti“, rekao je Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH.

Kako navode Nezavisne novine, iz nekoliko izvora im je potvrđeno da trenutno Srbija koči postizanje sporazuma o graničnim prelazima jer verovatno čekaju i kalkulišu s obzirom na to da je sada aktuelna priča o postizanju sporazuma o granici i razmeni teritorija.

„Rešena granica nije prepreka tom sporazumu. BiH i Hrvatska imaju taj sporazum o graničnim prelazima, ali nisu rešili pitanje granice, tako da je sve do Srbije. BiH je odredila ljude za pregovore još prošle godine, ali Srbija oteže s tim“, ispričao je izvor „Nezavisnih“.

Podsećanja radi, RS i Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) već su postigle sporazum o gradnji prelaza na mostu Bratunac – Ljubovija i to na način da je RS UIO ustupila zemljište na korišćenje sve dok postoji potreba za tim graničnim prelazima. Na ovaj sporazum saglasnost su dali i Pravobranilaštvo RS i Pravobranilaštvo BiH, međutim od radova na objektima za koje je obezbeđeno 11 miliona KM neće biti ništa dok se ne potpiše sporazum o graničnim prelazima, kojeg barem za sada nema ni na vidiku.

 

Izvor: b92.net

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*