Deo opozicije ne nastavlja učešće u međupartijskom dijalogu-Obradović: Opozicija nastupila jedinstveno na sastanku, podvukli „crvene linije“

Dragan ĐilasIzvor: Tanjug / Jadranka Ilić

Stranka slobode i pravde, Pokret za preokret, Pokret slobodnih građana i Demokratska stranka odlučili su da neće učestvovati u nastavku druge faze međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca. Učesnici sastanka preneli su novinarima da je vlast odbila sve predloge koji se tiču izbora i zastupljenosti opozicije u medijima. Dragan Đilas rekao je da je dokument koji su ponudili evroparlamentarci ocenjen kao neprihvatljiv, jer ne nudi konkretna rešanja ni mehanizme. Vladimir Orlić iz SNS grubo je izvređao Dragana Đilasa tokom sastanka, preneo je novinarima Janko Veselinović. O daljim koracima stranke će se naknadno izjašnjavati.

„Tražili smo da sporazum koji je potpisalo šest stranaka bude danas na agendi, da ne gubimo više vreme. Ovo je sve velika farsa, SNS sve vreme govori da su ovde idealni izborni uslovi, po njima je RTS Javni servis, opozicija ima prisustvo kakvo bi trebalo da ima, nema pritisaka na ljude. Oni su prihvatili učešće iz formalnih razloga, formalno i vode zemlju ka Evropskoj uniji. Naš predlog nije prihvaćen, SNS nam je rekla da se ne slaže sa uzveštajem koji su dali evroparlamentarci, tela koja smo predložili su nazvali komesarskim telima i da ne može više da se razgovara“, rekao je Đilas.

Kaže da će njihov predlog sporazuma poslati poslaničkim klubovima Evropskog parlamenta, istim onima koji su u martu doneli svoju rezoluciju posle čega su i pokušani ovi pregovori.

„Sloboda, pravda, mogućnost da svako iznese svoju političku volju, dalje u ovome nećemo učestvovati i to nema veze sa učešćem na izborima, stav ćemo doneti u dogovoru sa našim kolegama“, kaže Đilas.

Lider SSP dodaje da ne može sa onim koji krši zakon pregovarati da poštuju zakon.

„O tome se ne diskutuje, ja znam da će mi neki reći da nam je zahtev besmislen, tražimo debatne emisije, da u svakoj emisiji mi možemo da odgovorimo, to je stvar koja postoji u zakonima evropskih zamelja i da nam kažu da li je to evropska vrednost. Ponoviću, mi ćemo se za slobodu sami izboriti, ako neko želi da pomogne – dobrodošao je“, zaključio je Dragan Đilas.

Izvor: Tanjug / Strahinja Aćimović

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je posle sastanka u okviru druge faze međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca da ga raduje da je opozicija na tom sastanku nastupila dosta jedinstveno i da su podvukli crvene linije ispod kojih neće ići.

Insistirali smo na dve crvene linije – da ako nema pomaka u sveri medija, ako ne vidimo konkretne novosti u prostoru za opoziciju u medijima ne vidimo kako možemo da imamo bilo kakav sporazum. Ako predstavnici opozicije ne mogu da imaju ljude u kontroli izbornog procesa, i to u njegovih kompletnih šest meseci, ne vidimo smisao da potpisujemo bilo kakav sporazum“, rekao je Obradović posle sastanka.

On je naglasio da mediji moraju biti oslobođeni za drugo mišljenje, za kritiku vlasti, kao i da postoji kontrolni mehanizam preko kojeg će predstavnici opozicije kontrolisati sporazum. „To su dve crvene linije ispred kojih je stala cela opozicija“, rekao je Obradović novinarima posle sastanka.

Obradović je naglasio da u drugom delu dijaloga, tokom popodneva i sutra ujutru, opozicija očekuje konkretne odgovore na pitanja da li su za evroparalmentarce i vlast prihvatljive ove dve crvene linije „ili da se razilazimo“.

On je naglasio da u ove dve sfere jedino imamo garancije da će izbori biti slobodni i pošteni i naglasio da opozicija mora imati svoje kontrolore da bi ovo što se dogovori bude primenjeno.

Upitan da li je tačno da je valst odbila zahtev da izbori budu razdvojeni, on je rekao da ne bi da ulazi ni u jedan detalj sastanka i da poštujem pravila da se detalji ne iznose u javnost.

„Očekujem da u današnjem drugom delu sastanka i sutra pre podne dobijemo odgovore i vlasti i evropskih posrednika“, rekao je Obradović.

Preneo je i da je evroparlamentarcima rekao da je ovo i za njih izbor na čijoj su strani, da li su na strani demokratije i demokratskih izbora ili će zažmuriti na oba oka „zarad neke šeme koju imaju sa vlašću“.

Atmosfera na sastanku je, dodaje, bila poprilično normalna i korektna i da „sem pojedinih upadica predsavnika SNS sve drugo protiče u normalnom i konstruktivnom duhu“.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*