Devizne rezerve 9,64 mlrd RSD

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju januara 2018. godine 9,64 milijarde evra, što je za 314 miliona manje nego u decembru, prema preliminarnim podacima NBS.

Na ovo smanjenje je u najvećoj meri uticalo neto razduženje države po osnovu deviznih kredita (61,3 miliona evra) i negativan efekat međuvalutnih promena na međunarodnom finansijskom tržištu (141,2 miliona evra), saopšteno je iz NBS.

Ukupne devizne rezeve obezbeđuju pokrivenost novčane mase M1 od 180 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, prenosi RTV.

Neto devizne rezerve (umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) težile su na kraju januara 7,9 milijardi evra, i manje su za 361 milion nego u decembru.

U januaru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,2 odsto, a NBS je radi ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 180 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*