Đedović: Moguća saradnja sa kompanijom Micubiši u oblasti energetske tranzicije

PHOTO: YOUTUBE, PRINTSCREEN
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa predstavnicima japanske kompanije Micubiši o mogućnostima saradnje u oblastima energetske tranzicije i obnovljivih izvora energije.

Srbija se, kao i sve druge zemlje, u uslovima svetske energetske krize suočava sa velikim izazovima kako bi održala energetski sektor stabilnim i kako bi bile zadovoljene potrebe građana i privrede„, kazala je Đedović, saopštio je njen kabinet.

Istovremeno, dodala je, teku procesi planiranja strateških investicija kako bi bila osigurana energetska stabilnost i do 2030. godine značajno povećan udeo obnovljivih izvora energije, a do 2050. dekarbonizovan energetski sistem.
S obzirom na to da ulazimo u ciklus velikih ulaganja, verujem da u okviru projekata energetske tranzicije postoji prostor za saradnju sa kompanijom Micubiši, pre svega imajući u vidu znanje, iskustvo i činjenicu da je kompanija međunarodno prepoznata i priznata u energetskim projektima„, kazala je Đedović.
Kako je saopšteno, generalni direktor Kancelarije Micubišija u Beogradu Takamasa Jano istakao je usredsređenost korporacije na borbu protiv klimatskih promena, investicije u projekte energetske tranzicije i u tom smislu izrazio želju za produbljivanjem saradnje sa Srbijom.
Micubiši je opredeljen za učešće u projektima koji imaju cilj da se do 2030. prepolovi emisija gasova sa efektom staklene bašte, a do 2050. ti gasovi trajno eliminišu. U te svrhe opredelili smo oko 15 milijardi evra za projekte širom sveta, za obnovljive izvore energije, prirodni gas, vodonik i amonijak. Kada je reč o Srbiji, posebno smo zainteresovani za učešće u projektima izgradnje novih hidro kapaciteta, koji su potrebni Srbiji na putu energetske tranzicije„, rekao je Jano.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*