Đerlek: Podaci Radne grupe o umrlima tokom epidemije u Srbiji razlikovaće se od ranijih

Đerlek: Podaci Radne grupe o umrlima tokom epidemije u Srbiji razlikovaće se od ranijih

Foto: 021.rs
Kako je objasnio, razlikovaće se ne zbog toga što je neko prikrivao smrti od korona virusa, već zato što je na početku bilo potrebno vreme za uspostavljanje sistema.
Đerlek je rekao će Radna grupa koja je danas imala prvi sastanak, obraditi podatke od marta do decembra 2020. godine.
Želimo studiozno da obradimo period 2020. godine, a posle toga i 2021. godinu, iz prostog razloga zato što je 2020. dolazak virusa bio veliko iznenađenje„, kazao je on.
Đerlek je pozvao građane da ne vrše pritisak na Radnu grupu kako bi ona mogla na miru da radi i da imaju strpljenja „jer ovakve stvari treba raditi sa strpljenjem“, te ne treba „požurivati“ objavljivanje rezultata.
Ogroman je posao, i izuzetno važan. Mi zaista želimo za izađemo s tačnim podacima i dobijemo poverenje. Teško je licitirati vreme (kad će analiza biti završena) za period koji sam najavio, verovatno ćemo se odlučiti da saopštavamo rezultate po regionima„, najavio je on.
Đerlek je naveo da će među umrle od korona virusa biti uvršćeni i oni koji su umrli sa virusom kao pridruženom bolešću, kao i oni koji su zaraženi umrli kod kuće. Dodao je da će se posebno obratiti pažnja na broj umrlih zdravstvenih radnika.
Poenta ove deskriptivne analize nije da se iskažu brojevi, već da vidimo ‘zbog čega, kako i zašto’. Zašto to? Ako se nešto ponovi u budućnosti, da iskoristimo ovu analizu„, naglasio je Đerlek.
Govoreći o proglašenju kraja epidemije, Đerlek je rekao da to može da proglasi samo struka, i to tek onda kada nekoliko nedelja ne bude novih slučajeva zaraze.
S obzirom na to da je virus još tu, mi koristimo izraz da ‘uspostavimo kontrolu nad epidemijom’. Daleko smo od pobede nad koronom„, ocenio je on.
Izvor:021.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*