Đorđević: Pratićemo šta se dešava u ekonomiji, na tržištu rada

BEOGRAD –

Solidarnost, saradnja, poverenje, međusobna podrška, kao i donošenje pravovremenih odluka vlada zemalja, pokazaće se kao najvažniji faktor za „najbezbolniji“ izlazak iz zdravstvene, ekonomske, ali i socijalne krize izazvane koronavirusom, rečeno je na današnjoj onlajn konferenciji posvećenoj ulozi kriznog menadžmenta u doba pandemije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je da se krizni menadžment u jeku epidemije u Srbiji ogledao kroz dva ugla, prvi koji čini predsednik Aleksandar Vučić, a drugi koji je usmeren na srpsku vladu.

poslovanje, dokumenta, papiri, posao

                                                                                                                                                                                  Pixabay

„Sam predsednik je kao lider stao ispred svih i doneo važne odluke koje su se pokazale kao preventiva i važan faktor da spasimo živote i da spasimo našu ekonomiju. I ranije ulaganje u naše zdravstvo je omogućilo da zdravstvo bude spremno i spasi živote ljudima“, poručio je Đorđević.

Ministar navodi i da je njegov resor deset dana pre uvođenja vanrednog stanja u celoj zemlji, uveo „vanredno stanje“ u ustanovama socijalne zaštite, u kojima su bile zabranjene posete, dodajući da je bilo problema, ali i da smatra da je država učinila sve da ublaži promene koje pandemija donosi.

„Tržište rada je bilo prvo što je došlo na udar.. Bilo je naznaka i da će određeni broj ljudi dobiti otkaze, ali i cifre govore da smo od 27. februara do 15. maja završili sa 6.988 više zaposlenih nakon vanrednog stanja“, ukazao je Đorđević.

Podvukao je i da taj podatak govori da je zemlja uspela da zaustavi posledice ogromnih razmera na ekonomiju, ističući da donošenje pravih mera u toku vanrednog stanja mogu dati povoljne rezultate.

Ministar je naveo i da trenutno postoji za 13.550 više osnovanih privrednih subjekata, nego što ih je bilo pre pandemije, kao i da su uspeli da se održe infrastrukturni projekti, te da se ublaži „udar“ na sektor zdravstva i socijalne zaštite.

„Srbija je preduzela mere koje su doprinele da se pomogne malim i srednjim preduzećima najviše, 1.600.055 zaposlenih su dobili pomoć države, u prva tri meseca to je bila minimalna zarada, a u dva meseca posle toga, bilo je 60 odsto zarade i oni su na neki način dobili podsticaj“, naveo je.

Prema Đorđevićem rečima, Vlada Srbije neće stati ni posle epidemije i želi da pokaže građanima „da to nije bila samo kozmetička pomoć“, već nešto što je dobro analizirano.

„Pratićemo šta se dešava u ekonomiji, na tržištu rada i u skladu sa tim ćemo da ulažemo i dalje. Srbija je do sada uložila 5,8 milijardi evra, što je 12 odsto našeg ukupnog BDP na godišnjem nivou“, rekao je ministar.

Udruženost zemalja i njihova međusektorska saradnja su među najvažnijim stavkama za brži oporavak od posledica epidemije, složni su predstavnici Severne Makedonije, Federacije Bosne i Hercegovine i Slovenije, koji su na konferenciji poručili da su kapaciteti zemalja iz regiona veliki i da, uz solidarnost, mogu biti ključni za prevazilaženje krize.

Međunarodna onlajn konferencija imala je za cilj da iskaže razmenu mišljenja i iskustava zemalja u regionu u pogledu rešavanja problema izazvanih pandemijom kovida-19, koje su pre svega uticale na ekonomsku sferu.

Učesnici su se složilii i da regionu nedostaje više integracije, ali i da je solidarnost u regionu u jeku epidemije pokazana mnogo više nego što je to učinjeno od strane i u sklopu same Evropske unije.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*