Đukanović:Odnos Srbije prema regionu potencijalno destruktivan

BRATISLAVA: Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je u Bratislavi da je odnos Srbije prema regionu “potencijalono destruktivan“ i da se Srbija “vratila politikama iz ranih devedesetih“ godina prošlog veka.
djukanovic
Foto: Tanjug/Predsedništvo CG
Đukanović je tokom drugog dana posete Bratislavi, na konferenciji „Zapadni Balkan: Ključni deo slagalice evropske bezbjednosti“ u organizaciji GLOBSEC-a, rekao da je, što se tiče odnosa sa Srbijom, važno analizirati odnos te države prema Crnoj Gori, kao i prema zemljama u regionu.
“To je tradicionalan odnos u kom Srbija nije prihvatila nezavisnost Crne Gore. Mogu to potvrditi za vreme za koje sam u politici, a to možemo potvrditi i istraživanjem istorijskih dokumenata čak iz XIX veka“, ističe Đukanović kako je prenela podgorička Antena M.
Srbija, kako tvrdi crnogorski predsednik, nikad nije prihvatila nezavisnost Crne Gore i pomirila se s tim i na tu državu kao na deo „srpskog sveta“.
“Kad se vidi odnos Srbije u regionu, ta uloga je potencijalno destruktivna, zato što se Srbija vratila politikama iz ranih devedesetih. Srbija je tu da sačuva interes Srba gde god žive u regionu. To je ista greška koju je Slobodan Milošević napravio devedesetih, znamo šta se desilo u Bosni i Hercegovini“, istakao je Đukanović.
Dodao je i da “predsednik Srbije Aleksandar Vučić zaštitu interesa srpskog naroda u Crnoj Gori pokušava da predstavi kao legitiman cilj“.
“A ne može mešanje u unutrašnje stvari jedne države biti legitiman cilj. Žao mi je što Srbija ponavlja greške i plašim se da to je to realističan potencijal za stvaranje nestabilnosti u regionu. Srbija to čini, oslanjajući se na podršku Moskve“, tvrdi dalje Đukanović.
Mišljenje je mnogih, kako je dodao da je Srbija izgubila Kosovo kad je Rusija bila slaba, što znači, ocenjuje Đukanović, da bi sada možda bilo vreme da se Kosovo vrati.
On je rekao i da je otvaranje pitanja izmena Zakona o slobodi veroispovijesti u Crnoj Gori učinjeno u pogrešnom periodu, uoči parlamentarnih izbora, kao i da je SPC, kako dalje tvrdi, “uložila sve resurse da manipuliše tim pitanjem u crnogorskoj javnosti i da predstavi na način kako je želela i upotrebi kao alat za ostvarenje velikosrpskih interesa, te da oni dođu na vlast, i u tome je uspela“.
“Bez obzira na izborni rezultat, ovaj fenomen zaslužuje ozbiljnu pažnju. Imamo veoma ozbiljan deformitet, a to je da je Srpska pravoslavna crkva postala politički akter u Crnoj Gori. Postali su nosioci veoma retrogradne ideologije. Nažalost, vidim tu nešto veoma slično klerikalnom nacionalizmu, pa čak i klerikalnom fašizmu. Imam veoma sveže sećanje na devedesete, kada je Srpska crkva stigla pre vojske. Išli su istom putanjom – prvo crkva, pa vojska i, na kraju, odgovorni su za genocid u Srebrenici. Crkva je opasno oruđe u rukama retrogradnog nacionalizma i treba da usmerimo političku odgovornost i pažnju na njih ako želimo da otklonimo destruktivne sile, opasne za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu“, ocenio je Đukanović.
Srpska crkva je, dodaje, istovremeno, blisko povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom.
“Znamo u kojoj meri ta crkva radi u ruskom nacionalnom interesu. Mislim da su to sve delići velike slagalice koja urušava evropski sistem vrednosti i društva“, smatra Đukanović.
IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*