Do aukcije za 5G mrežu u Srbiji još devet meseci

(Pixabay)

Predstavnik RATEL-a Dragoljub Stefanović kaže da će do aukcije za 5G mrežu u Srbiji biti potrebno još nekih devet meseci, navodeći da je toliko potrebno da ministarstvo donese pravilnik o minimalnim uslovima procesa sprovođena aukcija. On je na vebinaru „Gde je i da li je zastala 5G mreža u Srbiji” rekao da će dužina procesa realizacije aukcija zavisiti u mnogome i od sadržaja Pravilnika koji donosi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Na onlajn tribini u organizaciji Društva informatičara Srbije, Stefanović je najavio da će RATEL za postupak aukcije angažovati konsultante putem javne nabavke te da će onda s njima biti razrađen postupak sprovođena aukcije.

Dodao je da će dokumentacija za aukciju 5G mreže proći i javnu raspravu od mesec i po dana.

Naveo je da je regulatorni okvir za aukciju 5G mreže napravljen, a na određenim baznim stanicama operateri koji su pokazali zainteresovanost za 5G uz dozvolu RATEL testiraju 5G opremu.

Na vebinaru je učestvovala kompanija SBB, dok nije bilo predstavnika Telekoma Srbija, Telenora i A1 koji su takođe pokazali interesovanje za 5G.

Stefanović je naveo da je Vlada Srbije formirala radnu grupu kako bi se obezbedile jednostavnije procedure za postavljanje baznih stanica i založio se da se više radi na edukovanju opšte populacije o prednostima 5G mreže.

Sava Savić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija rekao je da je sprovedeno niz regulatornih aktivnosti kako bi se mreža pete generacije što brže implementirala u Srbiji. Dodao je da je pred Ministarstvo sada donošenje pravilnika kojim se propisuju minimalni uslovi.

Uz žaljene što na vebinaru nisu govorili predstavnici Telekoma, Telenora i A1, on je poručio da ga je obradovalo što je u medijima pročitao da je Telekom najavio da će u 2022. investirati u 5G mrežu, te pozvao i ostale operatore da izađu u javnost sa svojim planovima i ciljevima.

Predstavnici kompanije SBB, koja je iako sada nije mobilni operator prijavila svoju zainteresovanost za 5G aukciju, pravni savetnik Miloš Stojković i PR direktor Iva Gajić poručili su da ta kompanija želi da nastavi ulaganja i da očekuje transparentan i fer postupak, preneo je Tanjug.

Stojković je rekao da očekuju obezbeđivanja najveće konkurencije za aukcijsko nadmetanje kao i transparentnost svih faza procesa. Dodao je da je takav pristup omogućio da se u Portugalu kod 5G mreže pojave dva nova operatora i naveo dobra iskustva Češke i Hrvatske. On se založio za bolju komunikaciju planova države za 5G ne samo ka opštoj nego i ka zainteresovanoj i stručnoj javnosti kako bi operatori planirali svoje investicije.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*