Do kraja godine rešenje za prekomerno korišćenje plastičnih kesa

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je da bi do kraja godine moglo da se nađe rešenje kojim bi se sprečila prekomerna upotreba plastičnih kesa koja u Srbiji prelazi dve milijarde komada godišnje, i ocenio da je najjednostavniji način za to da se one naplaćuju.

„Ministarstvo se bavi time, već je započelo razgovore sa nekim lancima prodaje u Beogradu i šire i mislimo da ćemo do kraja godine pokušati da dođemo do nekog rešenja. Najjednostavnije je da se one naplaćuju, ostaje da vidimo ko će pokrivati deo troškova. Ulazimo u taj proces i sugurno ćemo ga rešiti“, rekao je Trivan za RTV.

EU zahteva da se upotreba plastičnih kesa do 2025. godine smanji za 80 odsto. U Srbiji građani u proseku troše sedam plastičnih kesa dnevno, odnosno 2.555 godišnje, što je više od dve milijarde kesa. U EU građani potroše oko 500 kesa godišnje, prenosi 021.rs.

Podsetimo, najveći domaći trgovinski lanci razmatraju da počnu da naplaćuju plastične kese potrošačima. Nezvanično se pominje da bi to moglo da bude već krajem ovog meseca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*