Do kraja novembra prihvatni centar za migrante na području Tuzlanskog kantona

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović najavio je da će do kraja novembra biti formiran prihvatni centar za migrante, godinu i po dana nakon dolaska prvih migranata na područje tuzlanske regije.

Foto: klix.ba

Tulumović je rekao da će u centru, osim hrane, migranti imati prostoriju za spavanje i obavljanje lične higijene, prenosi portal Kliks.

On kaže da za sada ne želi da otkriva lokaciju ovog centra.

– Rješenje smo pokušali pronaći na Glavnoj autobuskoj stanici, ali nismo naišli na adekvatan odgovor. Zbog toga smo, uz saglasnost lokalne zajednice, pronašli drugu lokaciju, a riječ je o državnoj svojini na kojoj će biti privremeni migrantski centar – rekao je Tulumović i dodao da se na ovakav način pokušava spriječiti humanitarna kriza.

On ističe da kantonalna Vlada nije dobila nijednu smjernicu sa nivoa BiH kada je riječ o rješavanju problema u vezi sa migrantima.

Osim formiranja prihvatnog centra, predviđeno je i izmještanje Terenskog centra Službe za poslove sa strancima BiH koji se trenutno nalazi u centru Tuzle.

Iako Tuzla predstavlja tranzitni grad za migrante, usljed nemogućnosti prolaska do EU pojedine grupe migranata duži vremenski period borave u ovom gradu, odnosno na platou ispred Glavne autobuske stanice, bez pitke vode i sanitarnog čvora.

Poseban problem stvara činjenica da se među grupom migranata nedavno pojavila šuga.

Na Glavnoj autobuskoj stanici u Tuzli svakog dana u prosjeku bude 200 migranata, a nekada i više.

izvor RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*