Dobar kvalitet vazduha, bez prekoračenja graničnih vrednosti

Banja Luka – Kvalitet vazduha u gradu i tokom septembra bio je prve kategorije, što znači čist ili neznatno zagađen vazduh, bez prekoračenja graničnih vrednosti ni za jednu zagađujuću materiju. Ovo su podaci iz tabele o merenju kvaliteta vazduha, koje za grad Banju Luku obavlja Institut za građevinarstvo „IG“.

Nakon skoro godinu dana trajanja javne nabavke za izbor najpovoljnijeg ponuđača zbog žalbenog postupka, od jula ove godine ponovo je organizovano merenje kvaliteta vazduha i buke u gradu.

Ovaj posao je dobio Institut za građevinarstvo „IG“, a prema ugovoru je predviđeno da se u naredne dve godine meri kvalitet vazduha, na tri lokacije, i to u naseljima: Centar, Borik i Paprikovac. Takođe, predviđeno je da se vrši merenje za 12 polutanata čija će se koncentracija pratiti svakodnevno.

Istim ugovorom predviđeno je i merenje buke na pet lokacija  u Centru, Laušu, Boriku, Rosuljama i Obilićevu, kao i obaveza da se identifikuju  izvori buke i daju predlozi rešenja problema.

„Banja Luka je jedna od prvih lokalnih zajednica u BiH koje su organizovale merenje kvaliteta vazduha i o tome redovno obaveštavala javnost, što će i ubuduće činiti“ – kažu u nadležnom Odeljenju za komunalne poslove.

Mesečne tabele o kvalitetu vazduha možete pratiti na ovoj internet stranici, u Rubrici: Građani/Životna sredina. Rezultati merenja se objavljuju jednom mesečno.

Izvor: Grad Banja Luka

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*