DOBOJ: ŽRS ulaze u završnu fazu procesa restrukturiranja

Izvor: Photogalerija.com

Naredne godine Željeznice Republike Srpske ulaze u završnu fazu procesa restrukturiranja.

Prema Zakonu o stečaju, u Okružnom privrednom sudu u Doboju, biće definisan način izmirivanja obaveza. Oko 200 miliona KM duga, koje je do sada servisirala Vlada Srpske, trebalo bi da bude riješno dokapitalizacijom, čime bi Vlada postala vlasnik 99 odsto Željeznica.

Željeznice Srpske nemaju dugovanja prema radnicima i dobavljačima. Međutim, oko 200 miliona KM vodi se kao dug za ulaganja, koji ovo preduzeće ne može da servisira. U narednim mjesecima nadležni sud trebalo bi da utvrdi način izmirivanja tih obaveza, čime se otvara mogućnost da Željeznice pristupe konverziji duga u kapital. Vlada bi, na ovaj način, povećala vlasnički udio u Željeznicama na oko 99 odsto.

Izvor: Photogalerija.com

– Upravo je i uveden proces restrukturiranja kako bi se dugovanja konvertovala u kapital i kako bi država u procentu bila odgovorna da taj dio izmiri. Time bi Željezice ostale bez dugovanja – istakao je Slavko Gligorić v.d. generalnog direktora Željeznica.

Mali akcionari, koji trenutno imaju oko 21 odsto akcija bili bi, kažu u Željeznicama, namireni kroz proces restrukturiranja. Broj radnika u tom procesu do kraja 2020. godine, trebalo bi da se smanji na 2098. U Upravi preduzeća ističu da niko neće biti otpušten, već da će biti zbrinuti prema zakonu.

Drugu godinu zaredom Željeznice Srpske posluju s dobitkom. To je, kažu u upravi, rezultat procesa restrukturiranja, odnosno kredita Svjetske banke i povećanog prevoza roba i putnika.

– Prvih 11 mjeseci završili smo sa dobitkom koji iznosi 1.212.351 KM – istakao je Slobodan Kaurinović, pomoćnik generalnog direktora za ekonomske poslove

Izvršni direktor za poslove operacija prevoza Željko Radić naveo je da je u dijelu prevoza roba ostvareno povećanje u odnosu na plan.

– Imamo ukupan prihod od 1,40 odsto u prevozu roba i u prevozu putnika imamo povećanje 120 posto – dodao je Kaurinović.

Dokapitalizacijom neće biti završena ulaganja u ŽRS. Vlada namjerava da od 2021. do 2025. u razvoj domaćeg operatera uloži oko 800 miliona KM, što bi Željeznicama Republike Srpske omogućilo konkurentnost na tržištu.

IZVOR: RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*