Doček Nove godine bez operacija dece zbog petardi

Iako je bilo manjih povreda za vreme novogodišnjih praznika, prvi put posle dugog niza godina, nijedno dete nije operisano, niti hospitalizovano u Institutu za majku i dete sa povredama izazvanim petardama, kaže direktor Klinike za dečju hirurgiju pri tom Institutu Đorđe Kravljanac.

„Uspeli smo da objasnimo roditeljima koliko su opasne igre sa petardama i korišćenje pirotehničkih sredstava“, rekao je Kravljanac.

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika uvek bude povreda koje su izazvane petardama, navodi on, ali ove godine ih je bilo manje nego prošle i bile su neuporedivo manje ozbiljne,  prenosi 021.rs.

„Imali smo povređene dece, ali su ona sva zbrinuta ambulantno i puštena na kućno lečenje. Ove godine, posle dugog niza godina, nismo imali nijedno dete koje je hospitalizovano zbog povrede nastale petardom, operisano ili lečeno u bolničkim uslovima“, istakao je Kravljanac.

Manjih povreda uzrokovanih petardama bilo je 31. decembra i prvog januara, odnosno, uveče je bilo jedno povređeno dete, a u toku novogodišnje noći još osmoro.

„Uglavnom su to bile povrede u vidu opekotina i rana u predelu prstiju i šake. Kod jednog pacijenta su bili povređeni stopalo i šaka, a jedan dečak je zadobio opekotinu čela“, rekao je Kravljanac i objasnio „da se to računa“ kao manja povreda, da deca ovih dana redovno dolaze na kontrolu i da se njihovo stanje prati.

„Verujemo da će te rane i opekotine zarasti bez trajnih posledica, osim ožiljaka koji će ostati. Ožiljci u predelu šake su problematičniji nego na drugim delovima tela, jer mogu izazvati kontakture i prsti mogu ostati savijeni“, rekao je Kravljanac dodajući da je kod ove dece izglednije da će se potpuno oporaviti.

Podsećajući koliko opasna „igračka“ mogu biti petarde, Kravljanac se osvrnuo na iskustvo iz prethodnih godina, kada su deca operisana i neretko su im amputirani delovi šake ili čak cele šake.

„Bilo je više strašnih slučajeva, jedan dečak je bacio petardu, ona nije eksplodirala, on ju je ponovo uzeo u ruku, u tom trenutku je ona eksplodirala i došlo je do amputacije tri prsta, srednjeg, domalog i malog, a palac i kažiprst smo uspeli da spasimo“, podsetio je on.

Ta povreda je bila teška ne samo zbog izgubljenih prstiju, objašnjava, već i zato što je dečak nakon prve operacije, prolazio kroz više etapa lečenja, imao je više operacija i trebalo je sanirati kontrakture i ožiljke.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*