Dodeljene godišnje nagrade UNS-a

UNS

BEOGRAD –

U Udruženju Novinara Srbije danas su svečano dodeljene godišnje novinarske nagrade za 2019. godinu. Na dan ovog udruženja nagrada za životno delo uručena je fotografkinji Goranki Matić, a među dobitnicima je i glavni i odgovorni urednik Drugog programa Radio Televizije Vojvodine Atila Marton.

U kategoriji „vest i izveštaj“ dobitnik nagrade „Laza Kostić“ je novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić. Za kolumnu nagrađen je urednik ekonomske rubrike lista Danas Aleksandar Milošević, a za televizijsku reportažu novinar RTS-a Dalibor Žarić. UNS-ova nagrada za borbenost u novinarskom izražavanju i za originalan novinarski potez Aleksandar Tijanić dodeljena je Živojinu Rakočeviću.

UNS

Živojin Rakočević dobitnik nagrade „Aleksandar Tijanić“ kaže: „Mi smo danas u ozbiljnom deficitu druge strane i u ozbiljnom nedostatku druge strane u različitim segmentima našeg života i, čini se, ozbiljno i u ovom našem novinarskom poslu.“

Nagradu za uređivanje „Dimitrije Davidović“ žiri je dodelio glavnom i odgovornom uredniku Drugog programa Radio Televizije Vojvodine Atili Martonu, uz obrazloženje da je udahnuo novi život emisijama iz programa manjinskih zajednica.

„Moja ideja je uvek bila da naše redakcije prave program koji odgovara u potpunosti ono što piše u zakonu o javnim medijskim servisima, da mi služimo javnom interesu, i da informišemo istinito, objektivno, potpuno, blagovremeno“, ističe Marton.

Nagradu za životno delo dobila je fotografkinja Goranka Matić, koja je, kako je je obrazloženo, legenda našeg novinarstva i dobri duh nekoliko istorijskih beogradskih redakcija.

„Naravno da sam srećna, ali posle 40 godina rada, na neki način, to je sumiranje nečega što sam sada i završila. Sada sam više kuvarica i arhivar svoga rada, jer pripremam veliku izložbu.“

Za satiru nagrađen je niški novinar Dragoslav Petković, a za publicistiku Slobodan Giša Bogunović. Specijalna priznanja UNS-a dobili su dopisnik Večernjih novosti iz Pariza Goran Čvorović, ekipa Sputnjika i novinar N1 Adam Santovac.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*