Dodeljeni ugovori srednjim školama za osnivanje zadruga

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić dodelio je danas ugovore direktorima srednjih škola koje su na javnom pozivu dobile sredstva za osnivanje i podršku zadrugama.

Dodeljeni ugovori srednjim školama za osnivanje zadruga

Ružić je, nakon uručenja ugovora direktorima 11 srednjih škola, najavio da će ukupno biti opredeljeno četiri miliona dinara za tu namenu, izrazivši nadu da će sredstva biti iskorišćena za razvoj preduzetničkih sposobnosti i samopouzdanja kod učenika.

Ovo je velika šansa da učenici razvijaju samopouzdanje, kreativno provedu svoje vreme i da se upoznaju sa preduzetništvom. Dobar primer su sajmovi zadrugarstva, rekao je on.

Prvi potpredsednik Vlade je naglasio da su učeničke zadruge veoma dragocene sa aspekta razvijanja preduzetničkog duha i približavanja tržištu rada.

To učenike stavlja u poziciju da steknu sigurnost i da već određuju viziju buduće karijere. Ministarstvo će nastaviti da podržava rad učeničkih zadruga u osnovnim i srednjim školama, istakao je Ružić.

Direktorka Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom „Vuk Karadžić“ iz Sombora Snežana Budimir izrazila je zahvalnost ministru Ružiću što je prepoznao značaj učeničkih zadruga i dodala da će sredstva biti opredeljena za kupovinu mašina za šivenje.

Budimir je napomenula da je ta škola usmerena na obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju, dodavši da će se, zahvaljujući ugovoru u vrednosti od 385.000 dinara, olakšati rad učenika, kojih je 20 u zadruzi.

Direktor Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika u Rekovcu Ljubiša Stevanović rekao je da će se dobijena sredstva utrošiti u savremenu elektronsku sušilicu za voće i povrće, kao i za lekovito bilje.

Dobili smo 360.000 dinara, a naša ideja je i da počnemo sa proizvodnjom lekovitog bilja, što je zahtev učenika. U zadrugu je uključeno više od 50 odsto učenika škole, naveo je Stevanović.

Ružić je ovom prilikom najavio da će na sledećoj sednici Kriznog štaba, koja bi trebalo da se održi početkom sledeće nedelje, biti doneta definitivna odluka o tome da li je potrebno da se produži jesenji raspust.

On je istakao da je važno da se srž problema ne traži u obrazovnom sistemu, jer to nije mesto gde dolazi do transmisije virusa.

Zaraženo je 0,6 odsto ukupnog broja đaka, školske populacije od 7 do 18 godina. To je mali procenat, rekao je on i izrazio uverenje da će uvođenje kovid propusnica imati pozitivne efekte, ali i da je preuranjeno o tome govoriti.

Prema njegovim rečima, sistem je spreman i očekuje se da početkom sledeće nedelje bude održana sednica Kriznog štaba i da se donese definitivna odluka.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*