Dodeljeni ugovori vlasnicama malih preduzeća u Novom Sadu

U okviru projekta “Afirmacija ženskog inovativnog preduzetništva na teritoriji Novog Sada”, 23 mikro i mala preduzeća u vlasništvu žena dobila su šest miliona dinara putem Javnog konkursa za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za podršku razvoja ženskog inovacionog preduzetništva.
1
Foto: Dnevnik/D. Andulajević

Tim povodom, zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić i član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević uručili su juče u Gradskoj kući ugovore novosadskim preduzetnicama.

Đurić je istakao da, na putu ka preduzetništvu i unapređenju poslovanja u skladu sa svetskim brendovima, iako oba pola nailaze na prepreke koje su objektivne i jednake za sve, žene više pogađaju neke koje su rezultat subjektivnih faktora u društvu.

– Iako se stalno govori o tome da se poslovi dele u odnosu na sposobnosti i mogućnosti, svedoci smo da u 21. veku i dalje ima podele na muške i ženske – naglasio je Đurić. – Jedna od većih barijera za razvoj ženskog preduzetništva je otežan pristup finansijskim sredstvima zbog nemogućnosti obezbeđivanja hipoteka jer žene najčešće nisu vlasnici nekretnina.


Unapređenje biznisa, ali i zapošljavanje drugih

U ime preduzetnica kojima su uručeni ugovori, Gradu Novom Sadu na podršci za unapređivanju poslovanja se zahvalila direktorica firme “Kopering konsalting” Mirjana Pejčić.

– Pored ove mere, zahvalna sam Gradu i na podršci koja svake godine omogućava mladim ljudima da dođu do svog prvog posla jer smo na taj način i ove godine zaposlili jednu mladu damu – kazala je Pejčić. – To je treća pripravnica koja je zaposlena u našoj firmi, a prethodne dve koje smo zaposlili preko istog programa i dalje rade kod nas. Zaista mislim da je to jedan dobar pokazatelj podrške Grada privredi.

Vlasnica firme “Hidra”, koja se bavi održavanjem higijene poslovnih prostora, Višnja Kolesar, u tom poslu je već 16 godina i za “Dnevnik” je rekla da je konkurs značajan jer je preduzetnicama omogućio da kupe nove mašine i unaprede svoj posao.


Zamenik gradonačelnika rekao je da je Novi Sad svojim aktivnostima učinio mnogo kako bi bila stvorena povoljna klima za razvoj ženskog preduzetništva, te da je 2016. godine Grad bio jedina lokalna samouprava u Srbiji koja je pokrenula meru politike zapošljavanja žena, za šta je do sada izdvojeno 60 miliona dinara i time je 280 Novosađanki započelo sopstveni biznis. Trenutni projekat podrške ženskom inovativnom preduzetništvu pokrenut je 2018. godine u saradnji sa Kabinetom ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

– Kroz ovaj projekat, žene preduzetnice čije firme postoje duže od dve godine su u mogućnosti da unaprede i inoviraju svoje proizvode, usluge i poslovne procese – objasnio je Đurić. – Do sada je, uključujući i ovogodišnji konkurs, za ove namene izdvojeno 39 miliona dinara, a bespovratna sredstva za kupovinu opreme, softvera i uvođenje sistema kvaliteta dobile su 133 preduzetnice iz Novog Sada.

Kako se u tekstu Javnog konkursa navodi, novac je namenjen direktnoj podršci za realizaciju ideja žena preduzetnica koje u Agenciji za privredne registre Republike Srbije imaju registrovano sedište na teritoriji Grada Novog Sada najkasnije do 31. decembra 2018. godine i imaju aktivan status. Na konkursu su učestvovala i mikro i mala preduzeća u vlasništvu žena sa udelom od minimalno 51 odsto u ukupnom kapitalu društva i preduzetničke radnje čiji su osnivači žene.

Novac koji se dobija Konkursom može se koristiti za kupovinu jedne ili više mašina i računarske opreme, istraživanje i razvoj, izradu studije o tehničkoj izvodljivosti, sticanje prava industrijske svojine, inovacije procesa i organizacije poslovanja, kao i za usluge uređenja poslovanja u skladu sa zahtevima međunarodnih standarda i obeleževanje proizvoda “CE” oznakom, a ne može se koristiti za nabavku ugradne opreme, nameštaja, rasvete i reklamnih tabli, alata, vozila i poljoprivrednih i priključnih mašina i druge opreme za poljoprivrednu proizvodnju.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*