Dodik: Ako Nemačka uvede sankcije Srpskoj – uzvratićemo

BANJALUKA – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je, povodom poziva i pretnji sankcijama i ukidanjem investicija, zbog namere Republike Srpske da vrati nadležnosti, da ni Srpska nije bez kontramera.

„Možda će neki pokušati da ismeju ovo što ću reći, ali ni Srpska nije bez kontramera. Ako Nemačka uvede sankcije, uzvratićemo. Nisam slep da ne znam šta su Amerika i Nemačka. Ali moja poruka je – preterali ste. Sve ste učinili da zamrzimo BiH, a nikada je nismo ni voleli”, rekao je Dodik, prenela je Srna.

On je odbacio navode da bi građani ili cela Republika Srpska mogli da budu u problemu, te dodao da nije zabrinut, kao da ni narod ne treba da brine.

„Ne apsolutno. Razumem da je u svesti ostalo sećanje na sankcije, u kojima su nas hermetički zatvorili. Toga sada više nema. Hoće li tamo neko nešto reći, to nas preterano ne zanima”, rekao je Dodik.

On je naglasio da su svih ovih godina zapadni investitori stajali u redu i da Srpska ima svoje prijatelje koji su i do sada investirali, te da Republika Srpska neće izgubiti ulaganja. Što se tiče ekonomije, Dodik je rekao da je za Srpsku problem pandemija koronavirusa, a ne pretnje sankcijama.

Povodom zahtjeva lidera SDA Bakira Izetbegovića Kristijanu Šmitu, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, najava sankcija i pretnji da neće biti investicija u Srpsku, Dodik je rekao da su Bošnjaci naučili da njima neko upravlja, a da Srbi ne trpe tutore. On je naveo da Velika Britanija i Brisel napadaju mađarskog premijera Viktora Orbana i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da su autoritarni lideri, a onda isti ti šalju u BiH Šmita, bez odluke Saveta bezbednosti UN i proglašavaju ga „visokim predstavnikom”.

„ Pa na šta to liči? Poželeo bih dobru zabavu Šmitu i Izetbegoviću. Nijedna odluka Šmita ne važi, on u BiH nije došao kako to predviđa Dejtonski sporazum. On može da se bavi nekim pisanijama, ali to više nikog ne interesuje – rekao je Dodik.

On je naveo da uvažava Bošnjake kao narod, ali je upitao šta političko Sarajevo misli – da uzme Srpskoj zemljište, šume i vode.

„ I onda se pojave oni i stranci sa licemernom pretnjom da nećemo imati investicije zbog aktivnosti koje vodimo, a kojima u suštini branimo naš razvoj”, rekao je Dodik i podsetio na zaustavljanje projekta gradnje hidrocentrale „Buk Bijela”, osporavanja gradnje aerodroma u Trebinju, gasovoda…

Dodik je rekao da Srpska ima finansijere i sve spremno za te projekte, a da pokušavaju da to spreče, te postavio pitanje – zašto da srpska živi sa takvim koji pokušavaju da je spreče.

„Treba nam drugi lek za BiH, ovaj što guraju Amerikanci je pogrešan. Možda bi najbolje rešenje bilo deangažman Amerike ovde. Sve bi rešili za 24 časa, mirno”, naveo je Dodik.

On je dodao da su pritisci stalno tu, ne prestaju, ali da se i to dovelo na neki normalan nivo, jer shvataju polako da mora da se razgovara, što je, kako je podsetio Republika Srpska tražila mnogo puta do sada, prenosi Beta.

Umesto toga, ponašali su se kao da žele da nam što više ogade BiH, rekao je, između ostalog, Dodik.

 

 

(Foto Beta/AP)

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*