Džaferović traži podršku na putu BiH u NATO; Stoltenberg: NATO prati situaciju; Dodik: BiH nije donela odluku o integracijama u NATO

Foto: SRNA
BRISEL, BANJALUKA –

Bošnjački član Predsedništva BIH i aktuelni predsedavajući Šefik Džaferović, koji se danas u Briselu bez odluke Predsedništva sastao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, žalio se na navodne pretnje Rusije, zatražio podršku putu BIH u NATO na predstojećem samitu u Madridu i jačanje NATO štaba u Sarajevu. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik demantovao je tvrdnje bošnjačkog kolege Šefika Džaferovića i poručio da BiH „nije donela donela odluku o integracijama u NATO, nije zauzela stav o situaciji u Ukrajini, o uticaju bilo koje treće države na BiH“.

Džaferović je na zajedničkoj konferenciji za novinare zahvalio Stoltenbergu za današnju priliku i dodao da je razgovor sa generalnim sekretarom bio konstruktivan i na, kako je rekao, „tragu onoga što želi BiH i NATO“.

„BiH je aspirant za članstvo u NATO savez. Mi smo se 2005. godine opredelili za to. Tokom 2009. podneli smo zahtev za ANP i nalazimo se i dalje u tom statusu. Nažalost, postoje problemi i snage koje osporavaju NATO put“, rekao je Džaferović, preneo je sarajevski portal Klix.

Naveo je da je NATO zaustavio rat i očuvao mir u BiH, državi u kojoj je, kako je kazao, NATO uradio „mnoge važne stvari“.

„Zaustavio je rat, uspostavio mir, predano s bh. vlastima radio na implementaciji Dejtona. NATO je garant Dejtona, mira i stabilnosti u BiH i zahvaljujem na tome. Uveren sam da će NATO savez i dalje nastaviti da štiti mir i stabilnost u državi“, rekao je Džaferović.

Sa žaljenjem je konstatovao da je u BiH prisutan ruski uticaj i tvrdi da postoje otvorene pretnje Rusije.

„U BiH nažalost postoji ruski uticaj i mi se na to moramo odnositi na adekvatan način. Postoje otvorene pretnje iz Rusije, to radi ruski ambasador. Molim vas da na samitu u Madridu date snažnu podršku NATO putu BiH i da se referirate na obaveze koje ima NATO savez prema Dejtonu. Molim da se ojača NATO štab u Sarajevu. Hvala vam na podršci koju dajete OSBiH i želim da naši kontakti budu sve češći i snažniji. Da saradnja bude što snažnija i da OSBiH budu što je moguće prilagođene standardima NATO saveza“, naveo je Džaferović.

Stoltenberg: NATO prati situaciju u BiH, naročito retoriku RS

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će Alijansa nastaviti da podržava Misiju Eufor-Altea u BiH i Oružane sange BiH kao jednu od, kako je naveo, najjačih multietničkih instiucija od vitalnog interasa za stabilnost države.

Stoltenberg je nakon susreta sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem, koji se sa generalnim sekretarom Alijanse sastao bez odluke Predsedništva BiH, izjavio je na konferencii za novinare da NATO prati situaciju u BiH, a „naročito zapaljivu retoriku koja dolazi iz Republike Srpske“, preneo je sarajevski portal Klix.

NATO nepokolebljiv u podršci miru na Zapadnom Balkanu

NATO je nepokolebljiv u podršci miru i stabilnosti Zapadnog Balkana, poručio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nakon sastanka sa predsedavajućim Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

Stoltenberg je na Tviteru naveo da je imao dobar razgovor sa Džaferovićem o daljem produbljivanju saradnje.

„Naša saradnja je važnija nego ikada zbog rata Rusije u Ukrajini“, naveo je Stoltenberg.

„Mi pažljivo pratimo dešavanja u BiH. Nastavljamo saradnju s našim štabom u Sarajevu. Dugoročno smo opredeljeni za to i pružamo podršku kako bismo osigurali mir i stabilnost“, rekao je Stoltenberg.

On je, prenosi portal, rekao da NATO prati i „retoriku podela i zapaljive poruke koje dolaze iz Republike Srpske“.

„Zato sada razmatramo kako možemo da ojačamo praktičnu podršku, uključujući izgradnju odbrambenih kapaciteta i kako da osnažimo naše prisustvo i sarađujemo u oblasti naoružanja“, naveo je Stoltenberg, piše Klix.

Stoltenberg se, navodi se, osvrnuo i na izjave hrvatskog predsednika Zorana Milanovića i svojevrsno uslovljavanje ulaska u NATO Švedske i Finske promenama izbornog zakona u BiH.

„Što se tiče razgovora s Milanovićem, on je bio konstruktivan. On je izrazio zabrinutost vezano za situaciju u BiH, ali razgovarali smo i o potencijalnom članstvu Finske i Švedske“, rekao je generalni sekretar Alijanse i dodao da je uveren da će rešenje biti pronađeno i da će dve zemlje postati članice NATO.

„Svi saveznici se slažu da su vrata NATO otvorena i da su Finska i Švedska zrele zemlje koje ispunjavaju standarde NATO“, rekao je Stoltenberg.

Dodik: BiH nije donela odluku o integracijama u NATO

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik demantovao je tvrdnje bošnjačkog kolege Šefika Džaferovića u Briselu i poručio da BiH „nije donela donela odluku o integracijama u NATO, nije zauzela stav o situaciji u Ukrajini, o uticaju bilo koje treće države na BiH“.

Dodik je poručio da je predsedavajući Predsedništva BiH Džaferović otišao u sedište NATO bez saglasnosti sva tri člana i da su teze koje je tamo izneo samo stav njegove partije (SDA).

Način na koji je Džaferović otišao u Brisel, kaže Dodik, veća su opasnost za BiH od bilo kakve retorike na koju vole da se pozivaju.

„Sve što je Džaferović danas izgovorio stav je muslimanskog političkog kruga. Šteta što Jens Stoltenberg učestvuje u devastaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma, u čije se očuvanje kunu, znajući da Džaferović u Briselu ne govori u ime BiH“, napisao je Dodik na Tviteru.

 

IZVOR:RTV

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*