Dodik: Obratićemo se UN i Nemačkoj zbog presedana u BiH

BANJALUKA –

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će se i on i vlasti Republike Srpske obratiti generalnom sekretaru UN, članicama Saveta bezbednosti, kao i kancelaru Nemačke o presedanima koji se dešavaju u BiH.

Dodik je ponovio da će Republika Srpska imenovanje visokog predstavnika prihvatiti samo ukoliko to bude rezultat odluke ili rezolucije Saveta bezbednosti, prenosi RTRS.

dodik

Izvor: EPA/VLADIMIR STOJKOVIC

On je rekao da je činjenica da Rusija već duže vreme nije deo kensenzusa koji je neophodan za rad Saveta za implementaciju mira, kao i da Moskva smatra da treba poštivati medunarodno pravo.

“To nije specificno samo za BiH i situaciju ovde, nego Rusija na globalnom nivou traži pošoivanje međunarodnog prava i u tom pogledu se zalaže i ovde““, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istocnom Sarajevu.

Dodik je rekao da je u četvrtak na sastanku ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova upoznao sa tim da je za Republiku Srpsku imenovanje visokog predstavnika neprihvatljivo bez odluke ili rezolucije Saveta bezbednosti.

“Ukoliko Savet bezbjednosti, nakon konsulatacija sa Republikom Srpskom, Federacijom, Hrvatskom, Srbijom i zajedničkim nivoom BiH, potvrdi imenovanje, to bi se smatralo legitimnim i legalnim““, rekao je Dodik.

On je istakao da BiH ima niz problema i da je indikativno da su pitanja kao što je mirni razlaz nastala nakon ekspanizije raznih non-pejpera u poslednje vreme.

Dodik je naveo da pitanje mirnog razlaza ne može da bude tabu tema, kao što ni tabu tema nije činjenica da drugi faktori BiH žele da vide kao jedinstvenu, građansku i multietničku, bez obzira na to što je ona uspostavljena Ustavom kao zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

“Ako je korektno da SDA izađe sa dekleracijom i da tvrdi da treba ukinuti entitete, da se gradi građanska BiH na principima koje oni zamisle i ako tada nema intervencije međunarodne zajednice, zašto bi političke stavove o mirnom razlazu bilo toliko teško prihvatili““, rekao je Dodik.

On je dodao da međunarodna zajednica nije doprinela pomirenju i integraciji u BiH.

“Ovo što deluje kao integrisano, to je bilo na silu i korišćenjem puke sile međunarodnog faktora““, naglasio je Dodik i pojasnio ““da mirni razlaz podrazumijeva da se ljudi mirno dogovore kako će da rade““.

On je naglasio da su Srbi za 25 godina svoju politiku transformisali i nastojali da izgrade BiH u kojoj su tražili svoje poštovanje i mesto, ali da ga nisu obezbedili.

“Mi smo izgubili 25 godina u tom pogledu““, poručio je Dodik.

On je ocijenio da bi svim narodima u BiH bilo bolje da se razdruže i kao dobre komšije, sa međunarodnim subjektivitetom, pregovaraju i razgovaraju.

“Stranci to ne žele, oni žele nestabilnu BiH pa da nam šalju visoke predstavnike““, rekao je Dodik.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*