Dodik: „Ostajemo pri prvom predlogu Zakona o akcizama“

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da ova stranka ostaje pri prvom predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama.

Dodik je rekao da se može izvršiti određena modifikacija, ali da ona ne sme promeniti suštinu – moraju se obezbijediti finansijski stabilni prilivi koji će biti osnova za privlačenje sredstava za izgradnju auto-puteva i puteva u Republici Srpskoj.

„Ako postoji većina za to, naših šest delegata će sigurno glasati za takvu vrstu zakona. Mi o tome razgovaramo sa najvažnijim institucijama“, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, na nivou BiH postoje različite spekulativne namjere u tom pogledu, što je jedan od dokaza da Republika Srpska nema nikave koristi od BiH, već samo trpi štetu.

Govoreći o modifikovanom prijedlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da je velika šteta napravljena svima zato što zakon nije usvojen na vrijeme, još proljetos, što je dovelo do velikog gubitka vremena i novca.

„Cenimo da je to na godišnjem nivou 90 miliona KM za Republiku Srpku i za njene puteve i auto-puteve. To je prouzrokovalo zastoj oko 730 miliona KM različitih aranžmana za Srpsku već u ovom trenutku, što govori o tome da je bila namera da se onemoguće bilo kakvi finansijski prilivi Srpskoj na projektima kako bi neko, a prije svega Svez za promjene, pokušao da optuži vlast da je nesposobna i da ništa ne radi“, smatra Dodik.

On je dodao da je vlast u Srpskoj pronašla druge mogućnosti da održi finansijski kontinuitet.

Savet ministara utvrdio je 24. novembra modifikovani prijedlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama kojim se predviđa povećanje putarine za 0,15 KM i da će prikupljena sredstva biti isključivo korištena za izgradnju auto-puteva i puteva, kao i njihovu rekonstrukciju. Utvrđeno je da se ne povećavaju akcize, osim na bio-goriva i bio-tečnosti.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*