Dodik pisao šefu diplomatije Nemačke: Istinito informišite svoju Vladu o BiH

BANJA LUKA –

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je u pismu šefu diplomatije Nemačke Hajku Masu da se, kao ministar spoljnih poslova jedne tako važne države kao što je Nemačka, nije potrudio da utvrdi činjenično stanje o uzrocima krize u BiH, što mu je bila obaveza, već je svoje stavove formirao na osnovu glasina, što njegove javne istupe čini neozbiljnim.

Dodik je u pismu ocenio da Mas, interpretacijama pogrešnih informacija, nanosi nepravdu Republici Srpskoj, ali i svojoj državi, koja, prema mišljenju Dodika, kao malo koja u svetu ima i načine i sredstva da se upozna o činjenicama u BiH, prenosi RTRS.

Dodik je pozvao Masa da istinito informiše svoju Vladu o događajima u BiH. „Ukoliko to ne uradite Vi, mi ćemo učiniti sve da kabinet kancelara Angele Merkel dobije sve potrebne i tačne informacije“, poručio je Dodik.

hajko, mas

Izvor: EPA(HAYOUNG JEON)

Navodeći da su ga istupi Masa podstakli da mu se obrati, Dodik je naglasio da kriza u BiH nije izazvana, kako to Mas tvrdi, politikama koje se vode u Republici Srpskoj, već da je kriza rezultat činjenice da Ustav BiH nije poštovan punih 26 godina.

„Zamislite da samo jedan dan samo neko pokuša da ne poštuje ustav Nemačke“, istakao je Dodik u pismu.

Ponovio je da se Republika Srpska svih prethodnih godina zalaže za mir, jer je rat iz 90-ih godina prošlog veka koštao tako i toliko da sebi ne može da dozvoli nove sukobe.

„Srbi, kao narod iz dva svetska rata u kojima smo mi i vi bili na suprotnim stranama, preživeli su genocid i etničko čišćenje od kojih se nismo oporavili ni do danas. Zato, uvaženi ministre, one koji pominju sukobe i prizivaju sukobe – ne tražite u Republici Srpskoj“, poručio je Dodik nemačkom ministru spoljnih poslova.

Istakao je da je Republika Srpska sastavni deo BiH i da to niko ne spori, niti postoje ni javni ni tajni planovi za secesiju od BiH, kako se to tvrdi sa medijskih, ali i političkih adresa pojedinih zemalja.

Dodik je ukazao da se Republika Srpska bori za teritorijalni integritet BiH i njen spoljni suverenitet, kako je i zapisano u Ustavu BiH, odnosno Aneksu četiri Dejtonskog sporazuma i da ne radi apsolutno ništa što nije propisano najvišim pravnim aktom u BiH.

„Kada kažete da nećete sedati skrštenih ruku i da pratitite, kako kažete, „neodgovornu politiku u Republici Srpskoj“, moram Vas podsetiti da svaki put kada Nemačka nije sedela skrštenih ruku, Srbi su na ovim prostorima izgubili trećinu svog stanovništva“, naveo je u pismu Dodik.

Pozvao je Masa da sa više pažnje postupa i govori o Srbima i Republici Srpskoj, jer ga, kako Dodik smatra, i istorija „naših odnosa, kao i funkcija na kojoj se trenutno nalazi obavezuje da bude pažljiviji“.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*