Dodik: Rekao sam Milanoviću za namere da povučemo saglasnost za Oružane snage

Izvor: N1

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je u Zagrebu informisao predsedika Hrvatske Zorana Milanovića o namerama da povuče saglasnost Republike Srpske na postojanje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS), Uprave za indirektno oporezivanje i svih ostalih državnih institucija, koje nisu bile definisane Dejtonskim sporazumom.

„Upoznao sam Milanovića o aktuelnoj situaciji i ustavnom položaju i nadležnostima, te na koji način je vršeno dezavuisanje tih nadležnosti. Na koji način je činjeno šta u prošlosti uz pretnje silom“, kazao je Dodik o jučerašnjem razgovoru s hrvatskim predsednikom.

On je ponovo optužio visoke predstavike u BiH i Ustavni sud BiH da su odlukama o prenosu entitetskih nadležnosti na državni nivo kršili Ustav BiH.

Dodik je kazao da „nema nameru da puko posmatra i dalje oduzimanje nadležnosti i prava“.

Upitan da li je Milanović pokušao da ga odgovori od njegovih namera, srpski član Predsedništva je odgovorio da nije.

„Što bi on to mene ubeđivao, ja sam ga informisao o tome, mislim da su oni to razumeli, da je to naše ustavno pravo, da je u neregularnim uslovima došlo do prenosa nadležnosti i da to ne može da opstane. To je bio ravnopravan dijalog o svim pitanjima“, naglasio je Dodik.

Najavio je da bi već sredinom novembra Narodna skupština mogla doneti odluke kojima se povlači saglasnost RS na formiranje Oružanih snaga, VSTS i UIO BiH.

Dodik je rekao da je s hrvatskim predsednikom razgovarao i o konstitutivnosti naroda koju, kako je naveo, treba očuvati.

Govoreći o današnjem zasedanju Narodne skupštine RS, koja je sazvana na njegov zahtev, Dodik je kazao da je njegovo pravo da uvek, kada je preglasan u Predsedništvu BiH, može da se pozove na vitalni nacionalni interes i konačnu odluku prepusti parlamentu RS.

Na dnevnom redu parlamenta RS je više pitanja na koja je Dodik stavio veto na poslednjoj sednici Predsedništva BiH, između ostalog i otvaranje konzulata Rusije u Banjaluci.

Šarović: Ovavi sastanci neće doprineti stabilizaciji prilika u BiH

Predsednik Srpske demokratske strake (SDS) Mirko Šarović izjavio je da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik susretom sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem neće doprineti bilo kakvoj stabilizaciji prilika u BiH.

„Ovakvi sastanci služe samo tome da se Dodik prikaže kao neko ko kao nešto radi za rešenja kriza, koje je u najvećoj meri sam izazvao“, kazao je Šarović.

Prema njegovim rečima, s druge strane, u senci je ostala informacija da je Dodik dao saglasnost da se produži mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, što prema povelji UN-a, uključuje mogućnost da EUFOR upotrebi silu u BiH.

„Ta rasprava će se obaviti u narednih nekoliko dana u Savetu bezbednosti UN-a, ali ono što je posebno važno jeste da davanje saglasnosti na produženje ovakvog mandata zatvara vrata bilo kakvom manevru nekim zemljama i indirektno osnažuje ulogu Visokog predstavnika u BiH“, kazao je predsednik SDS-a.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi uloga EUFOR-a bila drugačija, umesto ove sa kojom se Dodik saglasio, a o čemu će se sada voditi rasprava u Savetu bezbednosti, i samo postojanje Visokog predstavnika izgubilo bi smisao.

„Međutim, Dodikovom saglasnošću stvari idu potpuno u suprotnom smeru“, rekao je Šarović.

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*