Dodik: Republika Srpska biće nezavisna država

Sanjam i verujem da će Republika Srpska jednog dana biti država, a da li će to biti za pet, deset ili 15 godina nije važno, rekao je za Novosti predsednik RS Milorad Dodik i dodao da garantuje da će „RS pasti u krilo kao zrela jabuka“.Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je za Dojče vele da Bosna i Hercegovina nije država onakva kakvu bi, kako je rekao, želeli i za kakvu se zalagao njegov otac Alija, ali je ona, pre svega, opstala i ide pravom smeru, ali presporo.

Bosna i Hercegovina je danas neodrživa, a kad bi se RS danas izdvojila, ne bismo imali nijedan problem da živimo kao samostalna država, smatra Dodik.

Kad bih mogao sutra da naprvim nezavisnu RS, a da ne padne nijedna glava učinio bih to, rekao je Dodik koji navodi da ne mrzi nikoga u BiH, ali se ne identifikuje sa tom državom.

Dodik je rekao i da nije bilo pritisaka iz Beograda da se odustane od referenduma.

Ranije ih je bilo u određenoj meri, ali sa Vučićem toga nema. Imamo odlične odnose sa Srbijom. Ono što se vidi je veoma dobro, ono što se ne vidi je još bolje, rekao je Dodik.

Izetbegović za Dojče vele: Sve silnice za integritet BiH

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da Bosna i Hercegovina nije država onakva kakvu bi, kako je rekao, želeli i za kakvu se zalagao njegov otac Alija, ali je ona, pre svega, opstala i ide pravom smeru, ali presporo.

U slučaju da Republika Srpska krene putem Katalonije i proglasi nezavisnost, Izetbegović za Dojče vele kaže da će raditi ono što će raditi sve patriote u toj zemlji – „braniti ono na šta smo stekli pravo borbom od 1992-1995. pa i samim Dejtonskim mirovnim sporazumom“.

„“Hajde da okrenemo pitanje: kako će oni pocepati BiH?“, zapitao je bošnjački član Predsedništva.

„“Dejtonski mirovni sporazum je na našoj strani, istorija je na našoj strani, Ustav je na našoj strani, interes zemalja na Balkanu uključujući i Srbiju je na našoj strani. Interes Evrope – da nema ponovo rata u BiH, zatim na Balkanu, jer ga je jednom dobila iz ovog istog grada pre 103 godine – je na našoj strani. Imaćemo sve te silnice na našoj strani da se jedna takva avantura ne desi“, rekao je Izetbegović.

Govoreći o scenariju otcepljenja Republike Srpske, rekao je da će većina biti na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH.

„“Ako proizvedu drugo poluvreme, mislim da će oni koji ga proizvedu izgubiti – nadam se politički, a ne vojno“, naveo je.

 

Izvor: rtv.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*