Dodik: Rezolucijom se želi moralna diskvalifikacija srpskog naroda

RTRS
BANJALUKA –

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da priča o rezoluciji o Srebrenici poprima dramatične obrise i da Srpska ne želi eskalaciju i nasilje, ali da će njene političke odluke biti veoma osvešćujuće za Bošnjake u Sarajevu.

„Muslimani u Sarajevu pokušavaju da to minimiziraju pričom kako se tu ne pominje narod, a sve što su uradili jeste da se upravo želi, posredno i neposredno, da srpski narod bude moralno diskvalifikovan“, rekao je Dodik, nakon jutrošnjeg rukovodstava Srbije, Srpske i predstavnika Srba iz regiona u Beogradu.

Želja je, istakao je Dodik, da se rezolucijom moralno diskvalifikuju srpski narod do mere da će sigurno u narednih nekoliko godina nastojati da pišu u školske programe o tom i izdignu na sasvim drugi nivo koji je sada prikriven.

„Videćete da će oni odmah nakon donošenja rezolucije silnim manifestacijama pokušati da to etabliraju, da kažu da jeste tako“, ukazao je predsednik Republike Srpske.

On je istakao da je rezolucija ođednom nametnuta tema koja će u BiH do te mere zatrovati odnose između Srba i Bošnjaka da će gotovo biti nemoguće graditi nekakve zajedničke politike.

„Nakon ove moje izjave opet će reći kako ja zagovaram da to ne može. Ne zagovaram ja, nego vi pokušavate rezolucijom da stavite etiketu mom narodu da je veoma loš, da je na sramnoj strani istorije. a to ne želim i ne mislim da je to tačno, ne mogu to da prihvatim“, kazao je Dodik.

Dodao je da neće da sarađuje sa onima koji stavljaju etiketu srpskom narodu ili da će sarađivati samo onoliko koliko je interes srpskog naroda u Srpskoj.

Dodik je rekao da je na sastanku bilo riječi i o svesrpskom saboru koji će biti održan 8. juna.

„Bilo je interesantno čuti kako ko razmišlja o modalitetu, platformi koju ćemo kreirati, o obuhvatu ljudi koji treba tu da budu. Uglavnom ono što je jasno tu će biti predstavnici javne vlasti i srpski predstavnici iz Srpske i Srbije, ali i oni drugi iz zemalja u regionu, Srbi koji su učesnici parlamentarnog života“, rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Prema njegovim rečima, važno je da će to biti i na nivou akademija nauka, biće održane i posebne sesije, kao i posebne sesije udruženja, kulturno-umetničkih društava.

 

 

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*