Dodik sa Čovićem: Svaki narod treba da bira svoje političke predstavnike

Izvor: N1

Predsednik Saveza nezavisnih socijademokrata Milorad Dodik izjavio je u Istočnom Sarajevu da je legitimno pravo svakog konstitutivnog naroda u BiH da da bira svoje političke predstavnike.

Dodik je ocenio da je to „apsolutno polazna i završna tačka kroz izborni ili bilo koji drugi proces“.

Lider SNSD je, posle sastanka sa delegacijom HDZ sa Draganom Čovićem na čelu, rekao da apsolutno treba privesti kraju priču u vezi sa izbornom reformom, dodavši da po tom pitanju postoji visok stepen saglasnosti dve stranke.

„Bilo kakvo moduliranje političkog sistema, izbornog sistema u BiH nije ništa novo što mi želimo da uvedemo, nego da afirmišemo nešto što je u suštini same BiH, a to je vidljivost konstitutivnih naroda u pogledu njihovog predstavljanja na bilo kom nivou i prava na njihov legitiman izbor“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je dalje rekao da ne razume zašto se već deset godina u Federaciji BiH ne prihvata taj bazični sistem.

„Mislim da se radi o narastajućem muslimansko-bošnjačkom nacionalizmu, što produkuje potrebu da se drugi stave u teži i nezahvalniji položaj, u ovom slučaju hrvatski narod, a preko nekih drugih odluka i srpski narod“, naveo je lider SNSD.

Prema njegovim rečima, sa Čovićem nije razgovarao o bilo čemu što bi bilo degradirajuće za Bošnjake u BiH.

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović smatra da je politička kriza u BiH preozbiljna, najveća od Dejtona, kao i da mir nema alternativu.

On je takođe izrazio potrebu za legitimnim predstavljanjem konstitutivnih naroda u Predsedništvu BiH i Domu naroda Federacije BiH.

U BiH se od četvrtka vode intezivni razgovori političkih stranaka, kao i lidera političkih stranaka sa međunarodnim posrednicima iz SAD i EU u vezi sa izmenama Izbornog zakona BiH.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*