Dodik: Samo jedinstvena RS može da ostvari cilj

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas političke predstavnike, bez obzira na to kojoj opciji pripadaju na jedinstvo jer, kako je rekao, samo u svemu jedinstvena Republika Srpska može doći do ostvarenja svoga cilja, a to je da bude nezavisna i u savezu sa Srbijom.

Dodik je na sednici Skupštine opštine Nevesinje rekao da je Republika Srpska stabilna i samoodrživa, te da njene institucije funkcionalno rade, dok je BiH veliko opterećenje.

„Mi smo Srpsku napravili na najteži mogući način. Srpska je stvorena sa idejom da bude nezavisna država i da uđe u savez sa Srbijom. Zašto da o tome ne govorimo? Zašto da se toga bojimo? Zar smo prestali da to želimo – ne nismo, ali razumemo okvire u kojima se nalazimo. Ti okviri koji su nas gurali u BiH nisu nas uverili da tu i ostanemo“, rekao je Dodik obraćajući se odbornicima u nevesinjskoj skupštini.

Naveo je da se međunarodne okolnosti menjaju i da je do pre nekoliko godina međunarodna politička scena bila potpuno drugačija – usmerena na kažnjavanje srpskog naroda.

„Danas je to novi trenutak, ali ovo je i novi politički trenutak za srpsku političku elitu koja treba da osmisli srpski nacionalni plan i program, a ne da polako odustane od onoga što je sveti cilj ovde, a to je da naša samostalnost treba da bude dobijena našom političkom voljom, a nikakvim ratovima ni destabilizacijama“, naglasio je Dodik.

Dodao je da to danas možda izgleda neizvesno, ali da srpski narod, bez obzira koliko mu bilo branjeno, tu veliku želju nosi svakodnevno u svojoj glavi i kolektvnom pamćenju.

Predsednik Srpske je podsetio da je izginulo najviše mladih za slobodu, te da su i oni imali tu ideju.

Incko je veliki lažov, ali njegova reč beznačajna

Milorad Dodik nazvao je visokog predstavnika za BiH Valentina Incka „velikim lažovom“ i odbacio kao netačne njegove navode u najnovijem izveštaju Savetu bezbednosti UN da je Dodik, nakon što su mu SAD uvele sankcije, smanjio učestalost poziva na nezavisnost RS i raspad BiH.

„Valentin Incko je veliki lažov, što je pokazao i poslednjim izveštajem u UN“, rekao je Dodik.

Incko je, tvrdi Dodik, u svom izveštaju Savetu bezbednosti UN „nastavio da laže o Srpskoj, a nije se ni osvrnuo na Federaciju BiH, ni na nivo BiH gde vlast ne funkcioniše, gde se ne sprovodi Reformska agenda“.

Dodik je naveo da su institucije Srpske dostavile svoj izveštaj, te da je ruski predstavnik koristio te materijale da bi obavestio Savet bezbednosti o stvarnom stanju, preneo je RT RS.

„Incko je nastavio da laže o Srpskoj. Sve što je rekao o Srpskoj je slagao. Očito kupuje vreme i dobru platu od 24.000 evra“, rekao je Dodik novinarima u Nevesinju.

Dodik smatra da Incko treba da ide iz BiH ocenjujući da je njegova reč beznačajna.

„Pre nas je bolelo to što je govorio, a sada nas nasmejava“, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, iznošenje neistina o Republici Srpskoj govori o nastavku satanizacije Srpske, njenog naroda i rukovodstva.

Dodik je ocenio da je Incko bezočno napao srpski narod iako to želi da kamuflira.

„On je čovek loših namera. On je srpski narod uporedio sa fašistima i gotovo svi ljudi iz Srpske odbacili su kontakt s njim dok se ne izvini“, rekao je Dodik.

U izveštaju pred Savetom bezbednosti UN, Incko je juče istakao napredak BiH u protekle dve decenije, ali istovremeno je govorio o „izazovima“ koji su ostali u primeni Dejtonskog sporazuma.

Među njima, Incko je pomenuo teškoće u sprovođenju političkih reformi, kao i „aktivnosti i izjave predstavnika Republike Srpske“, koje, prema njegovim rečima, „dovode u pitanje budućnost zemlje i osporavaju autoritet državnih struktura“.

Srbija i RS su jedno, manje je važno gde je granica

Milorad Dodik izjavio je da su Srbija i Srpska jedno i da je manje važno gđe će granica „biti povučena“.

„Mi u svojoj podsvesti ne priznajemo tu granicu, ali formalno gledano u međunarodno-pravnom smislu, ona postoji. Mi ćemo biti na strani dobrih rešenja i ono što je interes Srbije veoma ćemo uvažavati“, rekao je Dodik, preneo je RTRS .

On smatra da granicu između BiH i Srbije treba korigovati tako što bi deo u Štrpcima i na drugim mestima vitalnim za funkcionisanje infrastrukture u Srbiji trebalo da bude pripojen toj zemlji, kao i da treba ispraviti rešenje kod Bijeljine, gde je Drina svojim tokom ušla više na teritoriju Srbije, gotovo 150 metara od graničnog prelaza.

„Mi smo spremni da to uradimo. Tu nemaju šta da rade ovi iz Sarajeva. Ako mi iz Republike Srpske to prihvatimo, oni treba da verifikuju. Pozivam ih na to“, rekao je Dodik.

On je naveo da će za dva dana u Beogradu biti održana zajednička sednica saveta za sprovođenje Sporazuma o specijalnim vezama Srbije i Srpske, kao i sednica dveju vlada.

Dodik je naglasio da u Sarajevu treba da prihvate da su prava na tom mestu isključivo Republike Srpske i Srbije, a samo u formalnom smislu BiH.

 

Izvor: rtv.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*