Dodik: Samo naivni veruju da su krize u BiH, Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji slučajno u isto vreme

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr
BEOGRAD –

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da međunarodna zajednica ne pravi slučajno krize na teritorijama gde žive Srbi, ističući da je zajednički cilj svih tih akcija da se razdvoji srpski narod.

„Samo naivni mogu da pomisle da su slučajno u isto vreme otvorene krize u BiH, Crnoj Gori i na KiM. Međunarodna zajednica je svesna da nije završila posao i pokušava da postavi određene startne pozicije za rešavanje“, kazao je Dodik za današnje „Večernje novosti“.

Cilj međunarodne zajednice je, kako kaže Dodik, da degradira i minimalizuje srpski narod, najbrojniji i najznačajniji narod u zemljama bivše Jugoslavije.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

„Apsolutno sam svestan da pokušavaju da stvore utisak da su Srbi remetilački faktor na Balkanu, što naravno nisu“, istakao je Dodik.

On navodi i da je strategija stranaca da je „dobar samo onaj Srbin koji je podanik“.

„Ako kažete da znate da čitate Dejtonski sporazum i Ustav, i da ne pristajete na tumačenja, odmah ste loši. Ako još ne prihvatite reforme koje zadiru u interese srpskog naroda, dobijete etiketu ultradesničara i nacionaliste. Ja pristajem samo na etiketu pripadnika srpskog naroda… Kakav je Dodik strancima, to me uopšte ne interesuje, zanima me samo kakav će biti srpskom narodu“, rekao je Dodik.

Srpski član predsedništva BiH ocenjuje i da će se BiH sama urušiti i da niko ne treba da je ruši.

„Jednom će se i stranci umoriti u svemu ovome. Čim se izmaknu – nema Bosne. Samo će funkcionisati ono što već funkcioniše, a to je RS“, kazao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH dodaje da je KiM najjači izraz pokušaja stranaca da omalovaže nacionalni interes države Srbije.

„Velika je odgovornost za narod, koji ne smemo da uvučemo u sukobe i izolaciju, a posebno ne u rat. Političke borbe su dozvoljene. Zato politika koju vodimo danas mora da bude oprezna i odgovorna“, rekao je Dodik.

Kada je reč o situaciji u Crnoj Gori, kaže da nema Srbina u Banjaluci i RS kojeg ne boli nepravda učinjena nad srpskim narodom u toj zemlji.

On navodi i da je zbog toga smatrao da sada nije vreme za posetu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića Sarajevu.

„Smatrao sam da nije vreme za tu posetu i da je to jedan vid provokacije. Jer imamo napad na SPC u Crnoj Gori, gde se na bezočan način, kroz neki zakon koji ne postoji nigde u svetu, pokušava minimalizovanje naše crkve i naroda“, rekao je Milorad Dodik.

Naglasio je da je ponosan što pripada srpskom narodu.

„On će se u ovom veku ujediniti, bio ja živ ili ne. Živim za tu ideju, bez obzira na nameru međunarodnog faktora da spreči ujedinjenje srpskog naroda na Balkanu“, rekao je Dodik.

Srbi, ističe, moraju da promene svoj stav da stranci ovde nešto odlucuju.

„Ne, mi odlučujemo“, poručio je Dodik u intervjuu za „Večernje novosti“.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*