Dodik: Sastaću se s Erdoganom u Predsedništvu BiH, to nije sednica Predsedništva, već samo razgovor

BANJALUKA – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik potvrdio da će se u Sarajevu, zajedno sa ostala dva člana Predsedništva BiH, sastati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

„Razgovaraću sa Erdoganom da mu kažem da Savet za implementaciju mira u BiH (PIK) nije legalan organ i da ne može da bira Visokog predstavnika. To nije sednica Predsedništva BiH, već razgovor i ništa drugo”, kazao je Dodik.

On je naveo da u Sarajevo ide da ne dozvoli da bošnjački i hrvatski članovi Predsedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić „pričaju svoju priču” i da, pošto je Turska članica PIK-a, kaže Erdoganu da to nije legalan organ i da taj organ ne može da bira visokog predstavnika.

„To mu niko neće reći ako ja ne odem”, kazao je Dodik i dodao da bi možda opozicija u Republici Srpskoj i volela da ne ode, pa da Erdoganu Džaferović i Komšić kažu svoju priču i da to ostane naš minus”.

„Idem, jer ne kršim zaključke Narodne skupštine. Erdogan dolazi privatno u Sarajevo. Dolazi na svadbu kćerke Bakira Izetbegovića, a onda dolazi ranije i sastaće se sa nama, članovima Predsedništva. To nije sednica Predsedništva, to je razgovor i ništa drugo”, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, opozicija u RS optužbama da on odlaskom na sastanak sa Edoganom krši zaključke Narodne skupštine, pokušava da izađe iz sporazuma svih srpskih stranaka postignutim posle nametanja zakona o zabrani negiranja genocida, prenosi Beta.

„Zaključci Narodne skupštine kažu da nema odlučivanja u Predsedništvu, nema u parlamentu BiH, nema ni u Savetu ministara. Znači, nema odlučivanja. Ponegde će se morati sastati, i to je savršeno jasno”, kazao je Dodik.

Narodna skupština RS je posle odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida donela zaključke prema kojima srpski predstavnici neće učestvovati u radu zajedničkih institucija BiH, pre svega Predsedništva, parlamenta i Saveta ministara BiH, jer za to „ne postoje uslovi”.

Dodik je, kako je prenela banjalučka Alternativna televizija, rekao da su i ranije imali razgovore sa Turskom u vezi sa izgradnjom autoputa Sarajevo-Beograd, kao i da je razgovor s Erdoganom „jasna odbrana Republike Srpske, a ne kršenje zaključaka Narodne skupštine”.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*