Dodik: U Srebrenici se zaista dogodio zločin, a ne genocid

Mi prihvatamo izvještaj, iako on nije nimalo lak za srpsku stranu, jer je tamo rečeno na koji način su neodgovorni pojedinci počinili zločine. Tamo se zaista desio zločin, ali je isto tako presuđeno za to”, rekao je Dodik

Milorad Dodik (Beta)

BANJALUKA – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Izveštaj komisije ukazuje da ispred Srebrenice ne može da stoji reč genocid, jer se on nije dogodio.

Prema Dodikovim rečima, to su utvrdili stručnjaci za Holokaust i genocid, i to najeminentniji iz Nemačke, SAD, Izraela, Italije, Japana i Srbije.

„To je naša istina o tome. Mi prihvatamo izvještaj, iako on nije nimalo lak za srpsku stranu, jer je tamo rečeno na koji način su neodgovorni pojedinci počinili zločine. Tamo se zaista desio zločin, ali je isto tako presuđeno za to”, rekao je Dodik u Banjaluci.

Naveo je da je sve i jedan Srbin koji je evidentiran da je imao ulogu u Srebrenici priveden ili Haškom sudu ili Sudu BiH.

„U tom pogledu to je za nas završena priča. Što se tiče opisa događaja, smatramo da su relevantniji stručnjaci koji su o tome govorili nego što su to bile politički motivisane sudije koje su, pre nego što je počeo proces, donele odluku o tome šta bi trebalo da se presudi”, naglasio je Dodik.

Istakao je da je Izveštaj nezavisne međunarodne komisije za stradanje svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine veoma jasan.

„Sačinili su ga međunarodni stručnjaci u različitim oblastima, pravnici, patolozi, filozofi, novinari i drugi koji su bili uključeni i ja im svima zahvaljujem”, naveo je Dodik, javlja RTRS a prenosi Tanjug.

Izveštaj o Srebrenici od juče je dostupan javnosti na internet stranicama Komisije i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

 

Šmit za Srpsku nije relevantan

BANJALUKA – Milorad Dodik izjavio je danas da ima najavu da bi novi visoki predstavnik Kristijan Šmiti 3. avgusta trebalo da dođe u Predsedništvo BiH i da će najverovatnije otići na taj sastanak da bi mu poručio da nemački diplomata za Republiku Srpsku nije relevantan.

„Što se tiče njegove uloge visokog predstavnika, koju su izmislili, ako ne bude potvrde u Savetu bezbednosti, ne mislim da prihvatim saradnju sa Šmitom u bilo kom segmentu”, rekao je Dodik.

Naglasio da je sve drugo što se pokušava oko ovog pitanja neprihvatljivo za Republiku Srpsku, kako je to odlučila i Narodna skupština.

„Ja nemam problem da mu to kažem i daleko oštrije, imajući u vidu nepoverenje koje mi imamo generisano stalnim prisustvom Germana, koji su pokušavali da modeliraju ovaj prostor”, rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*