Dodik zatražio da Džaferović podnese ostavku

Izvor: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/
BANJALUKA –

Srpski član Predsedništa BiH Milorad Dodik i predstavnici Srpske nisu glasali ni za jednu odluku o sankcijama Rusiji, a bez njih je takva odluka nemoguća, poručio je savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Radovan Kovačević.

„Ambasadori BiH koji su se samostalno i neustavno pridruživali pojedinim izjavama, radili su to pozivajući se isključivo na Strategiju spoljne politike koju su usvojili šefovi Branislava Borenovića, Igor Crnadak i Mladen Ivanić“, napisao je Kovačević na Tviteru.

Kovačević to poručio reagujući na izjavu Borenovića da se BiH pridružila u podršci preko 20 odluka Saveta EU kojima se uvode razne sankcije Rusiji, sve uz dozvolu Dodika.

„A, ovakvo besramno iznošenje neistina samo je još jedna potvrda apsolutne nedoraslosti. Mislili smo da Borenović ne zna baš ništa, a evo vidimo da zna da laže. Kakva laž!“, napisao je Kovačević.

Dodik zatražio da Džaferović podnese ostavku

Dodik je saopštio i da je od predsedavajućeg tog najvišeg državnog tela, bošnjačkog člana Šefika Džaferovića, zatražio da podnese ostavku, zbog kršenja Ustava i delovanja mimo Poslovnika o radu.

Ukoliko Džaferović ne podnese ostavku do naredne sednice, Dodik je najavio da će pokrenuti pitanje smene bošnjačkog člana Predsedništva kao tačku dnevnog reda.

„Džaferović odlazi na međunarodne skupove i govori svoje privatne stavove umesto da zastupa usaglašene stavove Predsednišva BiH“, izjavio je Dodik novinarima posle sednice Predsedništva BiH.

Dodik je rekao da je njemu kao članu Predsedništva to neprihvatljivo i da je kršenje Ustava postala uobičajena praksa od druga dva člana Predsedništva.

„Zatražio sam ostavku Džaferovića. Sve to što govori može da radi kao aktivista SDA, koja deluje antidejtonski, ali to ne sme da radi u ime Predsedništva“, kazao je Dodik.

Džaferović je bez odluke Predsedsedništva BiH nedavno boravio u Njujorku, gde je govorio na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji u ovoj državi.

Ambasada: Rešenja u BiH na osnovu konsenzusa i kompromisa

Sva spoljnopolitička rešenja u BiH moraju biti donesena na osnovu konsenzusa i kompromisa tri konstitutivna naroda u skladu sa temeljnim načelima dejtonskog Ustava, rečeno je Srni u Ambasadi Ruske Federacije u Sarajevu.

To je rečeno u odgovoru na pitanje da komentarišu spekulacije da je Republika Srpska dala pristanak na uvođenje sankcija Rusiji.

Iz Ambasade je rečeno da u skladu sa principijelnim stavom Ruske Federacije ne smatraju BiH neprijateljskom državom.

Za dodatna razjašnjenja komentara opozicije iz Republike Srpske u vezi sa uvođenjem sankcija iz Ambasade Rusije su preporučili obraćanje onima koji su te izjave i dali, prenela je Srna.

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*