Dogovorene aktivnosti na sprečavanju prijema Kosova u Interpol

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić dogovorili su danas konkretne aktivnosti koje će biti preduzete do Generalne skupštine Interpola u oktobru u Čileu s ciljem sprečavanja politizacije ove organizacije i prijema samoproglašenog Kosova.

Interpol (Foto:telegraf.rs)

Sagovornici su sagledali korake koje su do sada preduzeli republičko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo spoljnih poslova, ali i drugi državni organi Srbije u suprotstavljanju nastojanjima takozvanog Kosova da postane dio međunarodne policijske organizacije.

Oni su se saglasili da je potrebno upoznati sve o tome da bi eventualni prijem Kosova bio u suprotnosti sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244, ali i „Korelovom rezolucijom“ koja je usvojena na Generalnoj skupštini Interpola u Pekingu, a koja jasno definiše da samo države članice ili posmatrači pri UN mogu biti dio ove policijske organizacije, što Kosovo nije.

Ministri su naglasili da je neophodno sve upoznati i o opasnostima od zloupotreba baza Interpola i mogućnosti da povjerljivi podaci dospiju u ruke kriminalaca i terorista, što bi ugrozilo rad svih policija svijeta, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

izvor RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*