„Doing Business“ ne obuhvaća učinke porezne reforme

U vezi s objavljenim izveštajem Svetske banke „Doing Business 2018″ prema kojem je Hrvatska s prošlogodišnjeg 43., sada rangirana na 51. mesto od ukupno 190 zemalja, Vlada napominje da će ga analizirati kao i sve korisne preporuke koje sadrži radi dodatnog poboljšanja poslovnog okruženja, što je jedan od prioriteta njezina programa.

Napominju da nisu obuhvaćeni učinci porezne reforme.

„Važno je, međutim, naglasiti da se ovaj izveštaj odnosi na razdoblje od početka juna 2016. godine do maja 2017., osim za pokazatelje poreza, koji se odnose samo na 2016. kalendarsku godinu. Stoga učinci sveobuhvatne porezne reforme, koja je stupila na snagu 1. januara 2017. godine, nisu obuhvaćeni ovim izvješćem, pa ne iznenađuje što je upravo na tom mjerilu zabilježen najveći pad“, navodi se u priopćenju Vlade.

Međutim, dodaje se, za 4 od ukupno 10 pokazatelja koji se mere u ovom izveštaju zabeležen je napredak, dok je za merilo prekograničnog trgovanja zadržano visoko prvo mesto od 190.

„Vlada stoga očekuje da će pozitivni učinak porezne reforme, kao i Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva, biti obuhvaćen tek u sledećem izvješću, koje će zasigurno biti mnogo bolje“, stoji na kraju saopštenja.

 

Izvor: seebiz.eu

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*