Donacija knjiga obdaništu u OŠ „Hunjadi Janoš“ u Čantaviru

SUBOTICA: Pokrajinski ombudsman prof. dr Zoran Pavlović donirao je knjige vrtiću u Osnovnoj školi „Hunjadi Janoš“, u Čantaviru.
c
Foto: subotica.rs

Dodeli knjiga prisustvovao je i predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor koji je, obraćajući se medijima, izrazio zahvalnost pokrajinskom zaštitniku građana što je u okviru ove akcije posvećene, pre svega, roditeljstvu i pravima deteta upravo vrtiću u Čantaviru donirao knjige na mađarskom jeziku.

Čantavir je dobro mesto za sve ove teme, s obzirom na to da u ovom naselju radi vrtić koji je prošle godine postao sastavni deo mreže predškolskih ustanova, istakao je dr Balint Pastor, i dodao da je prethodnih godinu i po dana značajno investirano u objekat u kome se nalaze obdanište i škola.

Vrtić je otvoren nakon trideset godina. Lokalna samouprava je investirala oko 1,2 miliona dinara u modernizaciju grejanja u ovom objektu, sredstvima Vlade Mađarske celokupna zgrada je obnovljena, a krajem pretprošle godine Generalni konzulat Mađarske u Subotici donirao je sredstva u visini od 5.000 evra za opremanje kuhinje u vrtiću. Otvaranje obdaništa u Čantaviru je izuzetno značajno zbog toga što mladi roditelji ne treba da biraju između toga da li će imati dece, da li će vaspitavati decu kod kuće ili će biti u radnom odnosu, jer je moguće i jedno i drugo otkada postoje grupe u obdaništu u ovom naselju. Raduje me što je i pokrajinski zaštitnik građana ovom akcijom dao na značaju ovoj instituciji u Čantaviru, kao i Gradu Subotici, naglasio je Pastor.

Pokrajinski ombudsman je naveo kako je ovom posetom predškolskoj ustanovi u Osnovnoj školi „Hunjadi Janoš“ u Čantaviru želeo da skrene pažnju na značaj obdaništa, da poruči da je januar mesec knjige i da je jednim malim znakom pažnje prema današnjim domaćinima i knjigama za decu i odrasle želeo da podseti da treba da proširujemo naša znanja.

Drugi razlog zbog kojeg smo danas ovde jeste što smo budućim roditeljima, čija će deca pohađti ovo obdanište, doneli ‘Pismo roditeljstva’ koje u sebi sadrži poruku roditeljima o pravima deteta, ali i o onim programima koji su trenutno važeći u svim predškolskim ustanovama, kako bismo zajednički pokušali da uzmemo ono što je najbolje i vidimo kako bismo mogli da ih unapredimo. Ovo je program koji obuhvata aktivnosti ne samo predškolskih ustanova nego i lokalne samouprave i lokalne zajednice. Ova predškolska ustanova je, po nama, primer dobre prakse, zato što se na istoj lokaciji nalaze i obdanište i škola. Moramo da obratimo pažnju i na zaposlene i uslove u kojima oni rade. Želim da stvaramo još bolju zajedničku budućnost i da imamo puno dece koja treba da imaju sva prava i samo jednu obavezu – da budu srećna, podvukao je Zoran Pavlović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*