Donald Tramp treći američki predsednik opozvan u Predstavničkom domu

Donald Tramp je u sredu veče postao treći američki predsednik opozvan u Predstavničkom domu, koji ga je formalno optužio za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Tramp Foto: Beta/AP/Evan Vucci

Kako navodi Glas Amerike, reč o istorijskom koraku.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio je predlog za opoziv Trampa po partijskoj liniji.

Za prvu tačku predloga – zloupotrebu položaja – glasalo je 230 članova Predstavničkog doma, dok je protiv bilo 197.

Druga tačka – opstrukcija Kongresa – usvojena je glasovima 229 predstavnika, dok je 198 bilo protiv.

Demokrate su teretile Trampa da je zloupotrebio položaj kada je od Ukrajine tražio da istraži bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, jednog od favorita za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske stranke.

Američki predsednik optužen je i za opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi kratko se obratila javnosti po završetku glasanja i rekla da je „18. decembar dobar dan za Ustav SAD, ali tužan za Ameriku, jer je opozvan predsednik“.

Bela kuća je posla glasanja saopštila da je „Tramp spreman za naredne korake i uveren da će biti u potpunosti oslobođen odgovornosti na suđenju u Senatu“.

„Danas je kulminacija jedne od najsramnijih političkih epizoda u istoriji naše zemlje. Bez ijednog republikanskog glasa i bez dokaza za bilo kakve prestupe, demokrate su usvojile nelegitimne osnove za opoziv predsednika u Predstavničkom domu. Demokrate su odlučile da deluju po partijskoj osnovi uprkos činjenici da predsednik apsolutno nije uradio ništa pogrešno“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Dok se glasalo u Predstavničkom domu, Tramp je govorio na mitingu u Mičigenu, na kojem je rekao da je proces opoziva „politički samoubilački marš“ za Demokratski stranku.

Opoziv Trampa ne znači i njegovu smenu s položaja – o tome će se odlučivati na suđenju u Senatu narednog meseca. Ni jedan predsednik u 243 godine dugoj američkoj istoriji nije smenjen s položaja uprkos opozivu.

Za to je potrebna dvotrećinska većina u Senatu, što znači da bi najmanje 20 republikanaca moralo da zajedno sa demokratama glasa protiv Trampa.

iyvor> DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*