Doživotna kazna zatvora za bombaški napad na džamiju nedaleko od Mineapolisa u Americi

Ispred džxamije u islamskom centru Dar al-Faruk, nedaleko od Mineapolisa (EPA/CRAIG LASSIG)

Vođa jedne američke ekstremističke organizacije, Emili Kler Hari (50) osuđena je na doživotnu kaznu zatvora za bombaški napad 2017. na džamiju u islamskom centru Dar al-Faruk, nedaleko od Mineapolisa, i „terorisanje” zajednice somalijskih imigranata u kojoj je radila.

Reč je o muškarcu koji je nedavno promenio pol i postao žensko.

Krivom je proglašen, nakon petonedeljnog suđenja po pet tačaka savezne optužnice zbog podmetanja eksploziva u islamski centar Dar al-Faruk u Blumingtonu, država Minesota, u trenutku dok su vernici bili u zgradi na jutarnjoj molitvi, javlja Rojters prenosi Tanjug.

U bombaškom napadu niko nije povređen, ali je ona osuđena na 53 godine zatvora.

„Emili Kler Hari ranije poznata kao Majkl Hari, osuđena je na doživotni zatvor 5. avgusta 2017. godine zbog postavljanja bombe u Islamski centar Dar al-Faruk u Blumingtonu, Minesota”, navodi se u saopštenju ministarstva pravde SAD.

 Emili Kler Hari (50) osuđena je na doživotnu kaznu zatvora  (Foto AP)

Izričući kaznu okružni sudija Donovan Frank opisao je napad koji je organizovala Hari kao „visoko sofisticiran i smišljen čin domaćeg terorizma”.

„Različitost je snaga ove zemlje. Svako ko to ne razume ne razume ni odredbu Ustava koja omogućava da mnogi pronađu svoj dom u SAD. Svaka kazna manja od 636 meseci zatvora bila bi nepoštovanje zakona”, naglasio je sudija Frank.

Hari se kratko obratila sudu pre izricanja presude i izjavila da je prvih 47 godina života provela u blagostanju, da se ne može žaliti ni na poslednje tri godine i poželela žrtvama koje su prošle kroz traumatičan period „najbogatije Božje blagoslove u Isusu Hristu”.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*