Dr Banko: Delta soj probija imunitet, ali vakcinisani se neće teže razboleti

Dr Banko: Delta soj probija imunitet, ali vakcinisani se neće teže razboleti

Foto: Pixabay
Ona je za RTS rekla da su istraživanja pokazala da imunitet vakcinisanih, a i onih koji su preležali virus, opada nakon šest meseci.
Studije iz Izraela pokazale su da imunitet šest meseci nakon vakcinacije pada na onaj imunitet koji mi stičemo samo prvom dozom ili šest meseci nakon preležane infekcije, ali su takođe pokazale i da dve do tri nedelje nakon treće (buster) doze počinje nagli pad broja novozaraženih, ukazala je Banko.
Istakla je da to što imunitet ne traje dugo ne sme i ne treba da nas obeshrabri i da moramo da radimo na tome da povećamo obuhvat vakcinacije.
Banko je navela da su sve zemlje, pa i Izrael, koje su na početku ove godine vakcinisale veliki deo svog stanovništva i imale tu prednost u odnosu na druge, praktično zastale na 50 ili 60 odsto vakcinisanih.
„Izrael nije dostigao obuhvat vakcinacije koji je neophodan, a drugo – imunitet je tokom leta počeo da opada. Dakle to je prvi i osnovni razlog zašto će pandemija dugo da traje“, objasnila je Banko.
Ona je navela da je drugi razlog zašto u Srbiji imamo porast broja obolelih to što se virus menja i u ovom trenutku delta soj, koji je dominantan, probija imunitet.
„To znači da će oni koji su vakcinisani i oni koji su preležali infekciju moći da se zaraze. Oni neće teško oboleti ako još imaju imunitet, ali će biti dalji prenosioci. Vakcinisana osoba će dalje prenositi virus, zbog čega je ovo jedan nezaustavljiv proces u ovom trenutku“, rekla je Banko.
Ukazala je da nije više cilj da vakcinacijom potpuno eliminišemo virus, već da ne dolazi do teških kliničkih slika i smrtnih ishoda.
Istakla je da se preventivne mere ne poštuju dovoljno i da moramo da promenimo način ponašanja.
„Ako se ponašamo kao da virus ne postoji, ako ga ignorišemo, to ga zapravo neće eliminisati. Dakle, ignorisanje neće ispisati virus iz ove istorije“, istakla je Banko.
Objasnila je da ako nosimo maske i ako smo vakcinisani možemo relativno normalno da funkcionišemo.
„Treba da nam primer budu zemlje sa velikim obuhvatom vakcinacije – Malta, Portugalija, Španija, Island i Danska, vidimo da tamo nema eksponencijalnog rasta broja zaraženih“, dodala je Ana Banko.
Navela je da je u bolnicama u ovom trenutku najviše nevakcinisanih i među mlađom populacijom i onih starijih koji nisu primili treću dozu.
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*