Dragana Milošević: Kultura je najbolji ambasador svake zemlje

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević razgovarala je danas sa Merimom Galović, članicom Upravnog odbora, i Srđanom Budimirom, rukovodiocem i koreografom Srpskog kulturno–umetničkog društva „Afrika“ iz Johanesburga u Južnoafričkoj Republici, koji su sinoć zajedno sa KUD-om „Svetozar Marković“ i AKUD-om „Sonja Marinković“ imali zajednički koncert u Novom Sadu.

Izražavajući zadovoljstvo što su kako domaća publika, tako i gosti, oduševljeni nastupom SKUD-a „Afrika“, Miloševićeva je naglasila da je to razlog da ovakvih susreta bude i nadalje u čemu će sekretarijat na čijem je čelu i Pokrjinska vlada biti sigurni partneri.

„Posebno je važno negovanje srpske tradicije, običaja, pesme i igre u dijaspori, gde se mnogo teže organizuju koncerti, nego u samoj matici i zato ćemo se truditi da vam u tome pomognemo“ istakla je Miloševićeva i dodala da je najbolji ambasador svake zemlje, pa i naše, upravo kultura u svim njenim segmentima.

Organizator ovogodišljeg susreta sa SKUD-om „Afrika“ je Zavod za kulturu Vojvodine, što je, po rečima direktorke Smiljane Vlajić, početak saradnje, koja je inicirana prošle godine kada je delegacija Zavoda posetila našu dijasporu u Johanesburgu. Tokom pet dana gostovanja delegacije iz Johanesburga, istakla je Vlajić, organizovali smo posetu fruškogorskim manastirima, okupljanje oko zajedničkih tema u vidu radionica, kao i predavanje istoričara dr Dejana Mikavice na temu srpske istorije.

Zahvaljujući na prijemu i podršci, Merima Galović i Srđan Budimir su predstavili aktivnosti ovog društva, koje je osnovano 2010. Godine, sa osnovnim ciljem da okuplja srpsku zajednicu u Južnoafričkoj Republici, radi očuvanja, negovanja i promovisanja srpskog kulturnog, istorijskog i folklornog nasleđa, što su sinoćnim nastupom i pokazali.

Oni su istakli da su, tokom ovih osam godina od zvaničnog osnivanja, uspeli da organizuju brojne kulturne aktivnosti i manifestacije, ističući posebno festival srpskog filma, kao i gostovanje glumaca, a posebno su ponosni na 24. septembar, „Dan kulturnog nasleđa“, gde se svaka nacionalna zajednica, pa samim tim i srpska, predstavlja i promoviše na najbolji mogući način.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*