Drugi odlučuju, a organi DS-a to samo sprovode

Други одлучују, а органи ДС-а то само спроводе
                                                 FOTO:A.VASILJEVIĆ

Sve članice Saveza za Srbiju našle su način da promovišu svoju politiku i vrednosti, ne odstupajući od njih, jedino je Demokratska stranka pristala da se odrekne svoje tridesetogodišnje politike, a šta je razlog tome moramo da čujemo od našeg predsednika Zorana Lutovca, kaže Aleksandra Jerkov, potpredsednica DS-a, protiv koje je Lutovac podneo krivičnu prijavu zbog, kako je naveo, falsifikovanja potpisa za sazivanje sednice Glavnog odbora na pomenutu temu. Iako je bilo dovoljno validnih potpisa za zakazivanje sednice GO za 17. maj, potpisnici su od toga odustali, kaže, u ime kompromisa, budući da ju je Lutovac, ipak, zakazao za 31. maj. Do tada pokušava da shvati „kako je moguće da predsednik moje stranke sa svojim članovima komunicira krivičnim prijavama”.

Kažete da vas je krivična prijava šokirala, jeste li pokušali da dobijete objašnjenje od Lutovca?

Krivičnu prijavu nisam videla, vidim samo strašnu kampanju koja se vodi protiv svih nas koji smo zatražili održavanje sednice GO i to posle sedam meseci od poslednje, mada se one, po statutu, moraju održavati na tri meseca…

Pokušali ste da dobijete Lutovčevo objašnjenje?

Pre više meseci sam shvatila da Zoran Lutovac nije čovek koji voli pitanja, sugestije i ukazivanja na propuste, a kad neko podnese krivičnu prijavu protiv vas i javno vas nazove kriminalcem, označavajući vas kao vođu nekog kriminalnog poduhvata, ne znam šta bih trebalo da pitam.

Jeste li falsifikovali potpise?

Sekretarijat je pozvao sve potpisnike da kažu jesu li svojeručno potpisali zahtev, znam da su, pod meni nepoznatim okolnostima, dva od 132 čoveka povukla svoje potpise. Čula sam da su za to bili, na razne načine, podsticani. Međutim, Sekretarijat i Statutarna komisija su konstatovale da, i bez njih, ima više od neophodne trećine validnih potpisa za sazivanje sednice. Budući da je Lutovac, ipak, nakon toga zakazao sednicu za 31. maj i da je krenula kampanja, koja pre priliči SNS-u nego DS-u, da smo Vučićevi agenti, koji hoće da sruše stranku i bojkot izbora, mi smo iz odgovornosti prema stranci i zbog građana rešili da odustanemo od 17. maja i da učestvujemo na sednici 31. maja. To je kompromis u ime stranke, a i grupa članova DS-a, predvođena osnivačima Vidom Ognjenović i Draganom Domazetom, tražila je sastanak sa Lutovcem, ali je on odbio, nazvavši i njih Vučićevim agentima…

Vida Ognjenović je izjavila da joj se čini da je ovaj sukob medijski prenaduvan, je li ovo pokušaj smirivanja strasti…

Svakom dobronamernom članu DS-a jedini cilj jeste smirivanje strasti, jer naše podele i javni napadi na članove DS-a samo slabe stranku. Tvrdim da je trećini članova GO  koji su potpisali zahtev za sednicu jedini cilj jačanje DS-a.

Osim što očekujete da se, ovaj put, sednica i održi, šta očekujete?

Moramo da razgovaramo o tri osnovne teme, a prva i najvažnija jesu političke razlike među nama. Nismo smeli da dozvolimo, a tako misli većina članova DS-a, da jedna ekstremističko-desničarska politika ugrozi političko biće DS-a. Poklekli smo pred jednom ekstremno desnom politikom, vrlo često nasilnom, pred odricanjem od EU, pred politikom u čijoj osnovi je pouzdanje u ruski i kineski veto… Samo je DS u celom SzS-u pristao da se odrekne svojih vrednosti zbog nekakvog jedinstva koje je, vidimo, često neiskreno. Moramo da čujemo ko je i u čije ime pristao da se odrekne tridesetogodišnje politike…

Poklekli ste pred politikom Dveri?

Ne mislim samo na Dveri, oni su možda samo našli najvidljiviji način da promovišu svoj rad kroz SzS, ali, osim njih, ima tu mnogo organizacija tog tipa, što se vidi iz mnogih političkih odluka SzS-a. Mi nismo uspeli da nametnemo svoje vrednosti, a bez namere da bilo koga uvredim, ipak je politička težina DS-a neuporediva sa ostalim članicama SzS-a. Mi ne želimo da napustimo SzS, kako nas optužuju, svesni smo neophodnosti saradnje, ali ne želimo da izgubimo svoju politiku.

Koje su još dve teme?

Druga tema razgovora jeste organizacija stranke, budući da smo od stranke sa najjačom infrastrukturom došli u situaciju da imamo 80 raspuštenih lokalnih odbora. Od stranke sa najbogatijim unutarstranačkim životom i demokratijom postali smo stranka čijim organima se samo saopštavaju odluke koje su donete negde drugde, bez razgovora i uticanja na njih. Naše je samo da ih verifikujemo, a reč je o veoma važnim političkim i društvenim odlukama…

Na primer?

Kada se, recimo, odlučivalo da li ćemo učestvovati na sednici Skupštine Srbije o vanrednom stanju povodom epidemije virusa korona, nama je na vajber grupu Predsedništva DS-a stigla informacija da je SzS odlučio da naša poslanička grupa prisustvuje sednici. Imali smo 20 minuta da se o tome izjasnimo, bez ikakve mogućnosti da nešto kažemo o tome, da predložimo. Sutradan nam je, bez ikakvog objašnjenja, na isti način stiglo obaveštenje da, ipak, ne učestvujemo na sednici. U drugim članicama SzS-a, znam to, predsednici stranaka prvo raspravljaju na svojim stranačkim organima, pa onda prezentuju taj stav na sastancima opozicije. Kod nas prvo neko drugi zauzme stav, a onda nas samo obaveste o tome. Treća tema jeste stvaranje velikog DS-a (ujedinjenje stranaka nastalih od DS-a), budući da se za godinu i po dana od kada je odluka doneta ništa nije pokrenulo. Kad god smo na stranačkim organima pitali za to, odgovarano nam je vrlo neprijatnim rečima, a to pitanje nije stavljano na dnevni red. Neko mora da snosi odgovornost što se od toga odustalo, ili je stopirano, jer tu nije reč samo o stvaranju velikog DS-a, nego o pravljenju stvarne demokratske, proevropske alternative režimu Aleksandra Vučića, koja može da pobedi.

Vojislav Šešelj je izjavio da podržava Lutovca, koji, kaže, nije korumpiran da se obračuna sa vama koji ste korumpirani?

Nije nikakva tajna koliko mene Vojislav Šešelj i njegovi poslanici već dve i po godine vređaju najstrašnijim uvredama, vređaju i moju porodicu i to sam izdržala. Izdržala sam i kada je SNS ceo Novi Sad oblepio plakatama sa najgorim uvredama protiv mene. Kad protiv mene krivičnu prijavu podnese predsednik moje stranke, koga sam podržala i čija sam potpredsednica, ne znam kako da izdržim. A, osim mene tu su i drugi ljudi, moji roditelji, koji ne mogu na ulicu da izađu bez straha da ih neko ne prebije kao poznate ustaše, jer tako kaže Vojislav Šešelj i sad treba još da im objasnim kako sam došla u situaciju da me predsednik moje rođene stranke proglasi kriminalcem. Stvarno ne znam kako to da izdržim.

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*