Država ne zna kome je prodala Galeniku

Tenderska komisija i Ministarstvo privrede sve vreme tvrde da je kupac luksemburški Elijus povezan sa brazilskom farmaceutskom kompanijom EMS.

Ono što se prećutkuje jeste činjenica da je odmah po raspisivanju tendera, kako bi na njemu mogao da učestvuje, 26. septembra u Luksemburgu formiran Elijus kao zavisno preduzeće Glob farme, takođe nove, istog tog datuma registrovane firme.

U vlasničkoj strukturi Glob farme 75 odsto udela ima kod nas potpuno nepoznata Gronin farma iz Brazila, dok preostalih 25 odsto poseduje manjinski akcionar, italijanski Montesearch, čiji je stopostotni vlasnik najveća brazilska farmaceutska kuća EMS.

Praktično, kupac je Gronin, čiji se krajnji vlasnik ne zna, jer je reč o holdingu, dok je EMS poslužio da bi se ispunili kriterijumi tendera.

O EMS-u se prilično zna jer je reč o značajnoj kompaniji osnovanoj sredinom prošlog veka, koja u svoje dve brazilske fabrike proizvodi i prodaje generičke lekove.

U farmaceutskim krugovima navodi se da je ona u stopostotnom državnom kapitalu, zapošljava oko 4.500 ljudi, a prisutna je u više od 30 zemalja kroz zajedničke firme i strateška partnerstva sa kompanijama iz iste branše. Izvozi u 40 zemalja, a svoje proizvode plasira kroz pet jedinica: EMS Similares, koji prodaje lekove slične generičkim, kao i one koji su karakteristični za brazilsko tržište, zatim EMS Generis, koja se bavi prodajom generičkih lekova, EMS Sigma farma, čije je zaduženje plasman brendiranih lekova, zatim EMS Hospital, koja snabdeva bolnice i EMS Konsumer, koja se bavi prodajom lekova bez recepata.

 

Izvor: 021.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*