Državni sekretar: Iz Ministarstva nisu dolazile poruke negiranja zagađenosti

 

Izvor: N1

Državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Srbije Ivan Karić izjavio je da, iako se u javnosti stiče i podgreva takav utisak, iz Ministarstva nikada nisu dolazile poruke negiranja problema zagađenosti vazduha.

Karić je, na sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, rekao da su aktivnosti Ministarstva u izveštajnom periodu, bile značajne, pre svega u oblasti koja se tiče zagađenosti vazduha i da veruje da će projekti već na jesen doneti prve rezultate.

„Problem zagađenja vazduha je veliki, problemi su decenijski, upotreba fosilnih goriva, individualna ložišta, saobraćaj“, rekao je Karić.

Karić je rekao da je sproveden konkurs i dodeljeno 100 miliona dinara za 10 opština Srbije za sufinansiranje projekata i smanjenja zagađenja vazduha za individualna ložišta, odnosno 200 miliona dinara za 24 jedinice lokalne samouprave za smanjenje zagađenja i sanaciju kotlarnica.

„Za pošumljavanje zemljišta odobreno je 100 miliona dinara u 38 opština“, rekao je Karić i podsetio na vanrednu intervenciju Ministarstva u čišćenju brane na reci Lim početkom godine.

Za Ministarstvo je najvažnija zakonodavna aktivnost, odnosno usvajanja zakona o klimatskim promenama, rekao je on, predstavljajući aktivnosti tokom februara, marta i aprila 2021. godine.

„Potpisan je veliki projekat sa Švedskom u oblasti zaštite životne, pre svega za velike infrastrukturne ekološke projekte“, rekao je Karić.

Imali smo sastanak pregovaračke grupe 27 i usvojen je plan aktivnosti za 2021. godinu i koordiniramo aktivnosti za odgovaranje na pitanja zemalja Evropske unije o našoj pregovaračkoj poziciji, dodao je Karić koji se izvinio u ime ministarke Irene Vujović što nije zbog obaveza mogla da prisustvuje sednici.

Zvonko Damjanović, kao gost Odbora ispred Zelene koalicije istočne Srbije, zatražio je reakciju Ministarstva zbog otvaranja rudnika Čukaru Peki bez procene na životnu sredinu, jer se plaše da će Crni Timok doživeti sudbinu Borske reke koja je najzagađenija reka u Evropi.

Karić je podsetio da su ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihaajloić i životne sredine Vujović već imale ozbiljne reakcije na situaciju u Boru, kao i na aktivnosti inspekcija.

Zagađenje u Srbiji nije od juče, pre pet godina, već od pre 50, kada su otvarani rudnici i elektrane i niko nije mislio na ljude, već samo da prebaci normu u vremenu soc-realizma, naveo je on.

Karić je rekao da se nekad pod plaštom istražnih aktivnosti događaju i eksploatacioni radovi da bi se utvrdili kapaciteti ležišta, ali da nema sumnje da je opredeljenje Vlade da napredovanje privreda ne može ići nauštrb zaštite životne sredine.

Odbor je usvojio izveštaj o radu Ministarstva u protekla tri meseca.

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*