Duh Rusije u Ritešiću

Privrednici se sve više uključuju u nastavak gradnje manastira i pravoslavog centra kod Doboja. Nesebičan doprinos dvojice Srba koji posluju u bratskoj zemlji. Hram posvećen Matroni Moskovskoj čeka donatore.

Gradnja manastirskog rusko-srpskog kompleksa posvećenog Svetoj Matroni Moskovskoj u naselju Ritešić, na tromeđi Doboja, Dervente i Modriče, nastavljena je zidanjem duhovnog centra. Krug manastirskog kompleksa već krase biste cara Nikolaja Drugog Romanova i predsednika Rusije Vladimira Putina. Prva je imala zvanično otkrivanje, dok je otkrivanje Putinove biste planirano za septembar, kada će biti upriličen dolazak čelnika okolnih opština i zvaničnika RS.

– Kompleks je projektovan u ruskom stilu sa elementima ruske crkvene arihitekture – kaže Zoran Gajić, vođa projekta i predsednik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda.

Nastavku gradnje prethodilo je Gajićevo putovanje u Rusiju, gde se sastao sa Srbima, uglednim privrednicima koji posluju u toj zemlji, a koji su spremni da pomognu u nastavku gradnje.

– Naši domaćni bili su privrednici Milan Latinović i Goran Radmanovac, koji su već dali veliki doprinos u realizaciji projekta – kaže Zorn Gajić. – Imali smo i prijem u ruskom Ministarstvu kulture sa zvaničnicima koji su iskazali spremnost da se uključe u izgradnju kompleksa kod Doboja – kaže Gajić, koji je zbog sličnosti sa ruskim predsednikom dobio nadimak Putin.

Prema dogovoru, gradnju prve etaže budućeg duhovnog centra pravoslavlja finansiraće dobojski privrednik Duško Bokan, vlasnik preduzeća koje se bavi reciklažom i proizvodnjom plastike. On je sa Gajićem i boravio u Rusiji. Latinović je dao novac za izlivanje bista Romanova i Putina, a Radmanovac je donirao i sredstva za pokrivanje manastira.

Gradnju podržava i vladika zvorničko-tuzlanski Fotije, a nesebična podrška stiže i od gradonačelnika Doboja, načelnika okolnih opština, kao i ambasadora Rusije u BiH i Srbiji.

– Izgradićemo tradicionalne etno-kuće – srpsku, grčku, crnogorsku, makedonsku i belorusku, dok će „ruski kutak“ biti sa bibliotekom, a suvenirnica sa oslikanim prostorom s rusko-srpskim velikanima i ikonama ruske i pravoslavne crkve – ambiciozni su planovi u ovom složenom projektu. Gajić dodaje da će ovo biti svojevrsna brana pravoslavlja na planini Vučijak.

Organizatori apeluju za šire uključivanje u akciju izgradnje, jer, osim najavljenih donacija, spisak priložnika nije dugačak. Ipak, i sa do sada dobijenim sredstvima, ponajviše zahvaljujući ljudima iz Udruženja, dosta je urađeno.

izvor: novosti.rs / Lj. ĐURIĆ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*