Duško Marković: SPC prisvaja Crnu Goru i negira njenu nezavisnost

Душко Марковић (Фото Бета/Влада Црне Горе)
Duško Marković (Foto Beta/Vlada Crne Gore)

PODGORICA – Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je, povodom godišnjice crnogorske nezavisnosti, da Srpska pravoslavna crkva prisvaja Crnu Goru u versko-ideološkom smislu koji, kako tvrdi, dolazi iz sedišta SPC u Beogradu i negira crnogorsku nezavisnost.

Uveren je, kaže, da je SPC tokom epidemije korona virusa mogla da uradi više i da pomogne više svojim vernicima i građanima Crne Gore.

„Od ranije smo svedoci jednog specifičnog odnosa SPC prema našoj državi i njenim institucijama. Nažalost, taj odnos prisvajanja Crne Gore u versko-ideološkom smislu koji dolazi iz sedišta SPC, kao i istovremenog negiranja njene državnosti i nepoštovanja njenih institucija i u ovoj situaciji pokazao je svoju besmislenost i svojti pogubnost”, tvrdi Marković u intervjuu podgoričkoj Pobjedi, prenosi Tanjug.

Smatra da građani Crne Gore treba da prepoznaju namere svih drugih struktura koje su, kako tvrdi, ovih dana pozivale na ekstremizam i nasilje, jer to „nije ništa drugo nego nastavak događaja koje smo imali prilike da vidimo na našim ulicama i 2015. i 2016. i u poslednjim danima 2019. godine.

„Uveren sam da naši građani to uviđaju i da već prave otklon od političkih subjekata koji su se jasno legitimisali”, kaže Marković.

Istakao je da Crna Gora „naravno ima svoj pravni poredak i da se njeni zakoni moraju poštovati”.

„A upravo ti zakoni garantuju svim verskim zajednicama, pa i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, neophodnu autonomiju u verskim poslovima. Tu dolazimo do tačke nesporazuma sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Pitam vas – da li bi bilo moguće u nekoj drugoj državi, pa i u Srbiji kao matici SPC, da država i institucije donesu jedna pravila, a crkva druga? A da onda crkva pojedine građane izuzme od tih pravila. Dakle, radi se o apsurdu kojem ne sme biti mesta u Crnoj Gori”, rekao je Marković.

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*