Dvojica Srba na aerodromu u Kabulu, sa Milkom Damjanović u komunikaciji

(Foto Beta/AP)

Otpravnik poslova Ambasade Srbije u Indiji, nadležne i za Avganistan, Siniša Pavić, izjavio je danas da su dvojica srpskih državljana na bezbednom na aerodromu u Kabulu i postoje čvrste garancije da će biti evakuisani.

Pavić je rekao da su Marko Pribak i Aleksandar Cvejić, koji rade za jednu međunarodnu firmu, na korak od finalizacije akcije spasavanja, kao i da evakuacija Milke Damjanović ide u dobrom pravcu.

U stalnoj komunikaciji sam sa Milkom Damjanović, ona je humanitarac pri jednoj NVO i u nešto drugačijoj je sitauciji, na drugom kraju države, rekao je Pavić za TV Prva.

Hrabrost i staloženost te dvojice momaka bila je veoma značajna u celoj situaciji, rekao je Pavić i dodao da su im talibani u jednom trenutku bili na vratima.„Bilo je trenutaka u kojima smo svi skupa bili zabrinuti za njihove živote, ključna promena u odnosu na juče je ta što se tamo gde su sada – u zoni aerodorma, osećaju se bezbedno”, rekao je on,

Pavić je naglasio da postupak evakuacije Marka i Aleksandra još nije završen, jer ostaje najavažnija faza – ukrcavanja u avion.

Poslednji korak koji je napravljen do dolaska na aerodrom, bio je najteži, najosetljiviji i najrizičniji, rekao je on i dodao da ne bi uspeli bez njihovih kvaliteta i načina ponašanja.

Posle jučerašnjeg dramatičnog dana, i u Indiji vlada velika neizvesnost i briga, rekao je otpravnik poslova i dodao da se stiče utisak da je, posle sedice SB UN, situacija krenula u dobrom pravcu.

Pritisak da se napusti Kabul, ne samo stranaca već i stanovništva Avganistana je ogroman, rekao je Pavić, prenosi Tanjug.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*