Egipatski pijanista Mohamed Šams nastupio na Kolarcu

Egipatski pijanista koji živi i radi u Njujorku Mohamed Šams nastupio je u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca. Na ovom pijanističkom resitalu u okviru „Artlinkovog” serijala „Gradovi – festivali – umetnici” Šams je izveo najlepše kompozicije Baha, Betovena, Šuberta i Lista.

Koncert u Kolarčevoj zadužbini, kome su prisustvovali gradonačelnik Zoran Radojičić i ambasador Egipta u Beogradu Amr Alguvejli, deo je Šamsove mini-turneje u organizaciji „Artlinka” i ambasade Egipta. U narednom periodu uslediće nastupi u Bačkoj Palanci, Novom Sadu i Zaječaru.

ŠAMS U BEOGRADU: Poznati egipatski pijanista nastupa u Kolarcu

Egipatski muzičar je izvodio raznovrstan repertoar kao kamernu muziku i bio je solista širom SAD-a, kao i u Engleskoj, Škotskoj, Italiji, Austriji, Češkoj, Nemačkoj, Hungri, Tunisu, Kini, Hong Kongu, Japanu i Egiptu.

Kao solista je svirao sa svetski poznatim orkestrima kao što su Kraljevski filharmonijski orkestar/Batiz, Kraljevski škotski nacionalni orkestar Kluken, “Manhattan Sćool Orćestra”/Entremont.

Bio je finalista na Vašingtonskom međunarodnom pijanističkom takmičenju i polufinalista na Škotskom internacionalnom takmičenju.

Šams je takođe bio gost mnogih međunarodnih muzičkih festivala- Betoven festival u Bonu (Nemačka), gudačka akademija u Plzenu (Češka republika), Brevard muzički festival u Severnoj Koreji, “Pianofest” u Hemptonu (Engleska) i klavirski festival Kraljevskog konzervatorijuma Škotske.

Kao dobitnik Fulbrajtove stipendije 2006. godine u istraživanju američkih kompozitora 20. veka, pijanista je učestvovao u izvođenju remek dela značajnih kompozitora kao što su Eliot Karter, Džon Koriljano, Leonard Bernštajn i Džon Musto.
Trenutno je na fakultetu “Purćase College of Music-SUNI” i na Univerzitetu “Saint Joseph” u Hartfordu, Konektikat (SAD).

Takođe je suosnivač i saradnik na muzičkom festivalu Lake Suva u prefekturi Nagano u Japanu, gde tokom leta održava koncerte kamerne muzike od 2016. godine.

 

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*