EIB najvažniji partner Srbije

Evropska investiciona banka (EIB) je najvažniji partner Srbije u reformama i modernizaciji, izjavila je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i dodala da je najponosnija na zajednički projekat kliničkog centra u Nišu.

Brnabić je, na proslavi 60 godina postojanja ove finansijske institucije, rekla da Vlada Srbije sa tom bankom u ovom trenutku ima projekte u vrednosti od milijardu evra.

Projekti zdravstvene infrastrukture koje imamo sa EIB-om vredni su 600 miliona evra. Planiramo početak rekonstrukcije Kliničkog centra Srbije, Vojvodine u Novom Sadu i u Kragujevcu, rekla je ona.

Predsednica Vlade je rekla da su suština bržeg napretka Srbije projekti digitalizacije i startapova, i dodala da imamo u planu da zajedno uložimo 60 miliona evra u naučno-tehnološke parkove.

Prema njenim rečima, u izgradnji je takav park u Novom Sadu, a trebalo bi da bude završen do kraja 2019. godine, navela je Brnabić.

Ona je izrazila nadu da će do kraja leta početi izgradnja nučno-tehnološkog parka u Nišu, laboratorijske lamele na Elektrotehničkom fakultetu u Nišu i mnogi drugi.

Premijerka je najavila pokretanje projekata koji se tiču regiona, kao što su gasna interkonekcija i „auto-put mira“ od Niša do Prištine, jer bez stabilnog regiona nema stabilne i jake Srbije.

Direktor predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre podsetila je da je ta banka prisutna na Balkanu još od 1977. godine kada je pomogla gradnju auto-puta Bratstva i jedinstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*